Primeur: erfelijke ziekte uitgeschakeld bij eerste baby met drie ouders

In Mexico is de eerste baby geboren met genetisch materiaal van drie mensen. Dat meldt het wetenschappelijk blad The Scientist. Het jongetje heeft de genen van zijn vader en moeder, maar ook een klein deel van een donorvrouw. Een absolute wetenschappelijke primeur, al blijven er nog wel wat vraagtekens.
AMELIE-BENOIST / BSIP

Het kind werd vijf maanden geleden geboren, maar het nieuws, is nu pas bekendgemaakt. Zijn Jordaanse ouders probeerden al 20 jaar lang een gezond kind te krijgen, maar de moeder is de drager van een genetische aandoening die aan het licht was gekomen nadat ze twee kinderen was verloren.

Uit onderzoek bleek dat er een defect aanwezig was in de DNA-structuur van de eicel van de moeder. Het DNA werd hersteld door het defecte stukje te vervangen door een intacte DNA-sequentie van een andere vrouw. De chromosomen van de eicel van de moeder werden ingebracht in de donoreicel, die werd bevrucht met het zaad van de vader.

Alle kenmerken van de biologische moeder, behalve de ziekte, zijn overgeplant in de donoreicel. "Kind van drie ouders is dus niet 100 procent correct", zegt fertiliteitsexperte Petra De Sutter van de Universiteit Gent. "De kenmerken die het kind heeft, worden alleen maar van zijn twee ouders overgeërfd. Mitochondriën, de energiefabriekjes in een cel die worden vervangen, bevatten wel DNA, maar bepalen de kenmerken niet."

"Toch een beetje buiten alle regels om gebeurd"

Wetenschappelijk betekent het nieuws een grote doorbraak. Dankzij mitochondriale donatie, zoals de behandeling heet, zouden ziekten als gevolg van een genetisch defect in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Ethisch gezien kunnen er bij de techniek nog wel wat vraagtekens worden geplaatst. Groot-Brittannië was vorig jaar het enige land ter wereld dat een wettelijk kader heeft geschapen voor de revolutionaire techniek. "Iedereen zat te wachten op nieuws van de Britse onderzoeksgroep die met de techniek bezig is", zegt Petra De Sutter.

Dit kind werd echter geboren in Mexico. De artsen waren Amerikanen, maar in de VS is de techniek niet toegelaten. "Ze hebben het correct gedaan, zo lijkt het, maar toch een beetje buiten alle regels en afspraken om. Ik denk dat weinig ethische commissies zich hierover gebogen hebben en daar kun je toch wel vraagtekens bij plaatsen."

Ook over de effecten op lange termijn bestaan nog vraagtekens. Dit kind is vijf maanden oud. In de toekomst staan hem nog veel medische vervolgonderzoeken te wachten. "Er moeten nog meer kinderen volgens deze techniek geboren worden voor we iets kunnen zeggen over de veiligheid op lange termijn", besluit De Sutter.

Meest gelezen