Schilderijen Miró blijven "definitief" in Portugal

De 85 schilderijen van de Spaanse schilder Joan Miró die de Portugese staat in handen heeft, blijven uiteindelijk in Portugal. Dat heeft premier Antonio Costa bekendgemaakt.

De Portugese staat kreeg de bewuste werken in 2008 in handen na de nationalisering van de bank BPN. De regering wilde die werken in 2014 al verkopen om het gat in de begroting te dichten. Vrij snel volgde groot protest, onder meer in culturele middens.

Het Openbaar Ministerie spande een kort geding in om te verhinderen dat de werken Portugal zouden verlaten. Het werd het startschot van een juridische strijd tussen de staat en de regering.

Eind vorig jaar besliste het hoogste administratieve gerechtshof de beslissing van de centrale administratieve rechtbank ongedaan te maken, zodat de werken voorlopig in het land bleven.

"De regering heeft besloten om de collectie definitief in Porto te houden", laat de premier nu weten. Hij liet wel in het midden of de werken in handen van de staat blijven of onder voorwaarden verkocht kunnen worden. "Het dossier is nog niet afgesloten", zo liet een regeringswoordvoerder achteraf weten, "maar elke potentiële koper, publiek of privé, zal moeten dulden dat de collectie in Porto blijft".

Meest gelezen