Trump belooft snediger replieken en hardere taal op volgende debat

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump hield zich opvallend rustig tijdens het eerste televisiedebat met zijn Democratische rivale Hillary Clinton. “De volgende keer zal ik hardere taal gebruiken”, zegt hij op de Amerikaanse zender Fox.
AFP or licensors

“Ze werkte me niet al te veel op mijn zenuwen. Ik deed het rustig aan om niemand te kwetsen”, legt Trump uit. “Eigenlijk wou ik het wel eens hebben over de vele slippertjes van haar man, ex-president Bill Clinton. Maar omdat hun dochter Chelsea in de zaal zat, heb ik me wat ingehouden.”

Dat Trump zich voor zijn doen opvallend zacht opstelde, maakt hem wel een ideale schietschijf voor Clinton, die hem onder andere wees op zijn gebrek aan respect voor vrouwen. Ze herinnerde daarbij aan Trumps omschrijving van voormalig Miss Amerika Alicia Machado. "Miss Piggy”, zo heette het destijds nadat de vrouw wat kilo's was bijgekomen.

Meer vuurwerk in de volgende ronde

Toch geeft Trump aan dat hij best tevreden is over zijn eerste rechtstreekse confrontatie met Clinton. “Vooral wanneer er normale vragen gesteld werden.” De miljardair zat tijdens het debat wel in het defensief en geeft toe dat hij aan het einde wat irritatie voelde. Voor de volgende rond belooft hij alvast hardere taal te gebruiken.

Dat de confrontatie wat zoutloos was en Clinton uiteindelijk de bovenhand haalde, schrijven Trump en zijn aanhangers ook toe aan moderator Lester Hold. Die was volgens hen kritischer voor het Republikeinse kamp dan voor het Democratische. “Hij vroeg Clinton niets eens over de gelekte e-mails en andere schandalen die haar achtervolgen."

Meest gelezen