VUB-rector Pauwels kiest voor "urbi et orbi": Brussel en de wijde wereld

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) kiest voor openheid naar de stad en de wereld, zo blijkt uit de maidenspeech van rector Caroline Pauwels. De rector van de Brusselse universiteit wil "een aparte, echte band" met Brussel uitbouwen, maar daarnaast pleit ze ook voor openheid naar de wereld, want de academische blik "mag niet beperkt worden tot de ruimte rond de eigen (kerk)toren".
Caroline Pauwels (archieffoto)

De plechtige opening van het academiejaar van de VUB gebeurde voor het tweede jaar op rij in de art deco-cultuurtempel Bozar. Het was uitkijken naar de toespraak van de nieuwe rector Pauwels, de tweede vrouwelijke na Els Witte en de tweede rector in functie vandaag de dag naast Anne De Paepe van de UGent.

En "openheid voor de stad en de wereld", dat is wat Pauwels voor pleitte. Het doet, paradoxaal genoeg, wat denken aan de pauselijke zegen op hoogdagen, maar voor de rector van de vrijzinnige universiteit is de stad niet het Rome van Vaticaanstad - wel Brussel waar de vrije universiteit een aparte, echte band mee wil uitbouwen. Daarnaast wil ze ook een open blik naar de wereld, "want de academische blik mag niet beperkt worden tot de ruimte rond de eigen (kerk)toren".

"We hebben, als VUB en als ULB, geluk in Brussel te zitten. Want als er één stad is die Europees, internationaal en kosmopolitisch is, dan is het wel Brussel. En als er dus ergens een stad is die onze veelvuldige wetenschappelijke expertise kan gebruiken, dan is het wel Brussel. Als er een stad is die baat heeft bij ons pedagogisch inclusief project, dan is het opnieuw, Brussel", zo klonk het bevlogen in de openingsspeech van rector Pauwels.

"De VUB is een attitude," vervolgde de rector. "De VUB streeft naar uitmuntendheid, maar wel altijd gestoeld op een inclusieve cultuur. We zetten de komende jaren crescendo in op onze stedelijke context. We gaan sterk internationaal en meertalig, en ook overtuigd 21e-eeuws: dat wil zeggen digitaal, divers, duurzaam en disruptief. Disruptief wil dan weer zeggen 'radicaal vernieuwend', maar ook te allen tijde humanistisch", ging de rector voort. 

"En ten slotte, waar anderen in de extremen de oplossingen willen leggen, moeten wij niet alleen radicaal vernieuwend, maar ook radicaal gematigd en radicaal mild durven zijn. Want er is weinig moed voor nodig om alleen maar extreme standpunten te verkondigen. Genuanceerd zijn, dat vergt vandaag veel méér moed. Een universiteit moet mensen hoger tillen, zodat ze verder kunnen kijken. Net zoals de liefde en de vriendschap je hoger tillen en je horizon verruimen."

Meest gelezen