"Assad die zijn eigen kinderen bombardeert? Dat is een schurk"

Wat er nu gebeurt in Syrië, valt niet langer te slikken. Dat heeft een bijzonder felle Willy Claes gezegd in "De Afspraak". "Iemand als de Syrische president Bashar al-Assad die met medeweten en steun van iemand in Moskou (de Russische president Poetin, nvdr.) zijn eigen kinderen in de scholen bombardeert, zijn eigen patiënten in de hospitalen bombardeert, daar is maar één woord voor: dat is een schurk."

Net voor de tussenkomst van gewezen secretaris-generaal van de NAVO en oud-minister van Buitenlandse Zaken Willy Claes (SP.A) had vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) het gehad over de rol van België en Europa in het conflict in Syrië. "We spelen een rol, maar tot nu toe is dit vooral een humanitaire rol. Onze diplomatieke of een zekere militaire rol, daar zijn wij compleet afwezig. Een oplossing zal overigens nooit uit een humanitaire of militaire rol komen, er zal altijd een politieke oplossing moeten zijn." Een oplossing op korte termijn, daar is De Croo echter "bijzonder negatief" over.

Claes wou op zijn beurt een "kleine bedenking" maken. "Als je aan diplomatie wil doen, moet je erg veel cynisme in je binnenzak hebben. Maar trop is te veel." Voor Assad en Poetin heeft hij dan ook maar één woord, "een woord dat meneer De Croo niet kan gebruiken want dan is er een diplomatiek incident", namelijk "schurken". "Er moet daar worden ingegrepen, dit kan niet langer", aldus Claes.

Wat volgens Claes dan de oplossing is? "Persoonlijk denk ik niet dat er met een kerel zoals Assad en met de ambities en de doelstelling die een zekere meneer Poetin koestert, om nog maar te zwijgen van de dames en heren in Teheran, een andere oplossing is dan een militaire. Ook na de ervaring van de laatste 48 uren, is het voor mij duidelijk: Poetin wil geen vredesbestand. Dat is duidelijk. En het debat in de Veiligheidsraad was de zoveelste tragikomische komedie waarbij China en Rusland gezeten op hun vetorecht de anderen maar eventjes lieten komen."

Bekijk het volledige gesprek

Meest gelezen