"Goed idee indien Vlaanderen 14 procent in Eandis zou kunnen overnemen"

De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) vraagt zich af of een Chinese instap in Eandis wel goedgekeurd zou worden door Europa. Wat hem betreft mag Eandis een volledig publieke maatschappij worden, hij hoopt dan ook dat Vlaanderen de 14 procent van het Chinese bedrijf State Grid zal overnemen, zo zei hij vanmorgen in "De ochtend".

"We zullen de komende dagen afwachten of de Vlaamse of de federale regering dan wel Europa zal tussenkomen", stelt Termont. Hij vraagt zich ook af of deal überhaupt wel de goedkeuring zou krijgen van Europa.

"Men zegt dat al die Chinese staatsbedrijven als één bedrijf worden aanzien. Als dat zo is, zijn het ook producenten want ze hebben ook deelgenomen aan een nieuwe nucleaire centrale in Groot-Brittannië (Hinkley Point in het graafschap Somerset, red.). Als dat het geval is, dan heb je niet meer de scheiding tussen productie en distributie en komt het bedrijf niet meer in aanmerking om aandeelhouder te zijn in Eandis", aldus Termont.

Gent zal tegen de instap van Chinezen in distributienetbeheerder Eandis stemmen als de algemene vergadering komende maandag niet wordt uitgesteld of de behandeling van het punt niet wordt opgeschort. Gent is met 6,9 procent de grootste aandeelhouder in Eandis.

Eerder had de Leuvense socialist Louis Tobback de brief van de Staatsveiligheid afgedaan als "een vodje papier". Termont weigert om er een twistpunt binnen zijn partij van te maken. "Dit is in geen enkele partij een partijaangelegenheid. Ik stel vast dat er verschillende stemmingen zijn per gemeente. Het is een zaak voor de gemeenten. De gemeentelijke mandatarissen moeten daarin hun verantwoordelijkheid opnemen."

"Dit is een maatschappelijk debat geworden"

Termont denkt dat de deal wel de benodigde 75 procent zal halen. Hij neemt het management of de raad van bestuur bij Eandis echter niets kwalijk. Het probleem is dat het een maatschappelijk debat is geworden. Het is zeer de vraag is of de strategische keuze de juiste keuze is.

"Toen ik hoorde dat deze Chinese groep van de drie biedingen het hoogste bod had gedaan en aan alle criteria voldeed, had ik ook een slecht gevoel, maar niet van die aard om te zeggen, we moeten het tegenhouden."

"China wil wereldwijd vat krijgen op de energie. Als klein landje, als Vlaanderen moeten we daar zeer voorzichtig mee zijn."

"Als socialist heb ik altijd gezegd dat we het best gans die maatschappij voor 100 procent in publieke handen houden. Ik zou het dan ook een zeer goed idee vinden mocht Vlaanderen op de een of andere manier structureel zou kunnen participeren en die 14 procent zou kunnen overnemen", besluit Termont.

Meest gelezen