"Ja, je kan sterven van liefdesverdriet"

Ja, je kan sterven van liefdesverdriet. Dat zegt "Thuis"-actrice Leen Dendievel, die ook assistente in de psychologie is. Zij onderzocht het thema voor haar scriptie en heeft de resultaten nu gebundeld in een boek. "We mogen liefdesverdriet niet onderschatten. Je kan het volledig vergelijken met rouwen."

Leen Dendievel kent u wellicht als Kaat uit "Thuis", maar twee jaar geleden behaalde ze de titel assistente in de psychologie. Voor haar scriptie koos ze niet voor de klassieke onderwerpen, maar wel voor de termen liefdesverdriet, gebroken hart en sterven.

"Ik was al lang bezig met liefdesverdriet", zegt ze in "Van Gils & Gasten". "Iedereen zegt dat dat zoveel pijn doet, dus vroeg ik mij af of dat ook effectief kan. Op een bepaald moment botste ik op een artikel van een koppel waarbij de ene was gestorven en de andere even later ook stierf van verdriet. Ik wilde weten hoe dat kon en onderzocht het."

De conclusie? Het kan zeker. "Er zijn twee verschillende manieren", verduidelijkt hartspecialist Pedro Brugada. Als eerste haalt hij het Takotsubosyndroom aan, waarbij een plotselinge verzwakking van de hartspier optreedt. Het gaat om de adrenaline die stijgt bij een plotse en hevige emotie, waardoor de linkerkant van het hart opblaast. Het gevolg kunnen hartritmestoornissen zijn, maar ook een onmiddellijk hartfalen. "Je kan dat eigenlijk een gebroken hart noemen", zegt hij.

Maar je kan ook sterven door een figuurlijk gebroken hart. "Mijn opa heeft mijn oma verloren bij een ongeval", zegt Brugada. "Het was een zeer actieve man, die plots in zijn bed is gekropen door verdriet. Hij wilde niet eten of drinken. Drie maanden later was hij dood. Dat lijkt op een dood die ook mensen met een extreme vorm van anorexia kan overkomen. Het lichaam geeft geen enkele energie meer, de lichaamstemperatuur gaat naar beneden, de hartfrequentie gaat naar beneden, de bloeddruk gaat naar beneden, enzovoort."

Niet onderschatten

"We mogen liefdesverdriet echt niet onderschatten", zegt Dendievel. "We kunnen allemaal bellen naar het werk om te zeggen dat we onze wijsheidstanden moeten laten trekken of dat onze auto naar de keuring moet, maar we kunnen niet bellen met de boodschap "mijn lief heeft mij verlaten, ik heb slecht geslapen, ik kan me niet concentreren, ik voel mij slecht". Je kan liefdesverdriet perfect vergelijken met rouwen. De periode waarin je liefdesverdriet ervaart, is voor mij zelfs erger dan wanneer je iemand verliest door de dood. Als iemand sterft, kan je het aan "het lot" wijzen, maar als iemand zegt "ik wil jou niet meer" dan is dat echt een afwijzing. Dat doet pijn."

Hoe dan ook is het moeilijk om je er tegen te wapenen. "Je moet het risico nemen", zegt de actrice. "Want als je dat niet doet, heb je ook geen liefde."

Leen Dendievel: "Ziektebriefje voor liefdesverdriet? Eigenlijk wel"

Brugada: "Sterven van liefdesverdriet kan op twee manieren"

Bart Tommelein: "Ik heb al een heel moeilijk moment gehad in mijn leven"

Meest gelezen