"Kritiek op de Staatsveiligheid is onverdiend"

De kritiek op de Staatsveiligheid is onverdiend. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) "als tolk van de Staatsveiligheid" gezegd in de Kamer. Hij benadrukte daarbij dat de Staatsveiligheid constructief zal meewerken aan de vragen en onderzoeken van de komende dagen.

Maandagavond kregen verschillende ministers een brief waarin gewaarschuwd wordt voor de mogelijke risico's van een verkoop van Eandis-aandelen aan het Chinese staatsbedrijf State Grid. In de brief wordt gewaarschuwd voor de banden tussen State Grid en de Chinese overheid, de Communistische Partij en het Chinese leger.

Vlaams minister-president Geert Bougeois (N-VA) was niet onder de indruk, ook niet toen bleek dat de brief van de Staatsveiligheid afkomstig was. "Het is maar een papiertje", reageerde hij.

"De lichtvaardige kritiek aan het adres van de Staatsveiligheid is onverdiend", reageerde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vanmiddag in de Kamer. "De Staatsveiligheid zal constructief meewerken aan de vragen en de onderzoeken van de volgende dagen." Ook op de vraag waarom de Staatsveiligheid zo laat kwam met de brief, had Geens een antwoord klaar. "Er was eerst toestemming nodig van de Australische staatsveiligheid, omdat die met een gelijkaardig dossier bezig is."

Meest gelezen