"Ook informatie van internet hoort bij werk Staats­veiligheid"

De Staatsveiligheid heeft haar werk gedaan zoals het hoort. Zo reageert topman Jaak Raes op alle commotie die is ontstaan na de brief waarin wordt gewaarschuwd voor de Eandis-deal. De instantie zal dan ook blijven nota's sturen, klinkt het overtuigd.

Begin deze week is gebleken dat de Staatsveiligheid achter de brief zat waarin ministers gewaarschuwd werden voor spionage, indien Eandis deels in handen komt van het Chinese staatsbedrijf State Grid. Een brief waar minister-president Geert Bourgeois (N-VA) niet van onder de indruk was. "Een papiertje dat niets meer bijbrengt dan wat men op het internet kan vinden", noemde hij het.

Jaak Raes, chef van de Staatsveiligheid, benadrukt dat het instituut zijn werk gedaan heeft zoals het hoort. Ook informatie van het internet hoort daarbij, soms voor 80 procent. "Die informatie bij elkaar zetten en checken en eventueel op waarheidsgehalte checken: dat is onze taak, dat is onze opdracht. Als heel veel informatie zomaar te grabbel ligt op het internet, dan wil dat niet zeggen dat die informatie niet is verrijkt, niet is geconfronteerd met de bevindingen uit het buitenland. "

Dat de Staatsveiligheid zo lang gewacht heeft om de nota te verspreiden, past ook in dat plaatje. Australië moest namelijk eerst toestemming geven om geciteerd te worden in de brief. 

Maar dat de nota openbaar zou worden, was alvast niet de bedoeling. "Het is kenschetsend van de manier waarop men omgaat met gevoelige informatie in dit land. We beseffen niet altijd dat een veiligheidscultuur onderhouden een inspanning vergt van velen."

"Ik zal blijven nota's sturen, al is het maar om de transparantie van het instituut staande te houden", besluit Raes. "Ik kan alleen maar hopen dat men er op de juiste manier mee omspringt."

Meest gelezen