Adele rondt tweede keer kaap van 10 miljoen verkochte platen in VS

De Britse zangeres Adele is de best verkochte zangeres van de 21e eeuw in de VS. Voor haar album "25", dat intussen 10 miljoen keer over de toonbank ging in de Verenigde Staten, kreeg ze een diamanten plaat voor tiendubbel platina. Ook voorganger "21" werd bekroond met diamant.

Adele kreeg haar diamanten plaat gisterenavond overhandigd in concertzaal Madison Square Garden in New York, waar ze de voorbije dagen een reeks concerten afwerkte. Diamant staat gelijk aan tien keer platina. "25" kwam uit in november 2015 en werd in de VS al 10 miljoen keer verkocht, waarvan 9 miljoen keer fysiek.

Sinds kort tellen streamingcijfers van onder meer Youtube en Spotify ook mee in de berekening van de verkoopcijfers, meldt de The Recording Industry Association of America. Adele maakte haar album echter niet meteen beschikbaar via de streamingkanalen. "25" kwam pas 7 maanden na de fysieke release uit op Spotify.

Ook Adele's vorige album "21" uit 2011 behaalde de diamanten status in de VS. De teller staat daarvoor intussen op 14 miljoen verkochte exemplaren, in de VS alleen. In haar thuisland Groot-Brittannië realiseert ze gelijkaardige verkoopcijfers.

De Britse zangeres is de enige die erin slaagt om nog zo veel fysieke platen te verkopen, sinds de doorbraak van download- en later ook streamingdiensten begin jaren 2000. Het clubje artiesten dat een diamanten award kreeg sinds dan is bijzonder beperkt: enkel rapper Eminem, Shania Twain, Britney Spears en NSYNC slaagden daar nog in. Ook een Beatlescompilatie uit 2000 ging 10 miljoen keer over de toonbank in de VS.

Meest gelezen