Airberlin schrapt 1.200 banen en gaat 40 vliegtuigen verhuren aan Lufthansa

Luchtvaartmaatschappij Airberlin gaat grondig reorganiseren. Het rommelt al langer bij het bedrijf en hoofdaandeelhouder Etihad Airways dringt aan om orde op zaken te stellen. Airberlin wil de zakelijke en toeristische vluchten in de toekomst gescheiden organiseren en gaat ook 40 vliegtuigen verhuren aan concurrent Lufthansa.
The Associated Press

"Een herstructurering is nodig om te overleven", zegt topman Stefan Pichler. Hij wijst de harde concurrentie en de complexiteit van de luchtvaartsector aan als oorzaken van de moeilijkheden. Sinds de beursgang in 2006 heeft Airberlin maar één keer winst gemaakt. De voorbije drie jaar liepen de verliezen op tot 1,2 miljard euro.

40 vliegtuigen, inclusief bemanning, zullen voor de lange termijn verhuurd worden aan Lufthansa, dat de toestellen wellicht gaat inzetten voor zijn lagekostenmaatschappij Eurowings. Ook zullen 1.200 van 8.600 personeelsleden op zoek moeten naar een nieuwe baan. De bedrijfstop hoopt op vrijwillig vertrek maar sluit niet uit dat er ontslagen vallen.

Het afgeslankte Airberlin wil meer inzetten op de zakelijke markt. Onder andere met binnenlandse vluchten in Duitsland en met vluchten naar de Scandinavische landen, Italië en Oost-Europa.

Meest gelezen