App berekent ideale traject voor zwaarlijvige fietsers in Brussel

Wie wat extra kilo's meezeult, of een slechte conditie heeft, kan in Brussel toch met een gerust hart op de fiets springen. Dat staat te lezen op de website van BRUZZ. Een app berekent voortaan namelijk de beste route, rekening houdend met de vele hellingen in de hoofdstad én met de fysieke capaciteiten van de fietser.

Een fiets-gps die de snelste, kortste of veiligste route uitstippelt, is geen nieuwigheid. Een navigatiesysteem dat trajecten uitdoktert in functie van je conditie is dat wel. De app "Horizontal" is zo'n nieuwigheid. De fietsapp houdt rekening met je leeftijd, lengte, geslacht en gewicht en berekent op basis van die gegevens de meest geschikte route. Zwaarlijvige mensen krijgen dan een iets langer maar vlakker traject voorgeschoteld. Verbetert je conditie, dan krijg je ook meer hellingen op je parcours.

Lissabon

"Horizontal" is het geesteskind van Kobe Vanhaeren. Als fietser en nieuwe Brusselaar is hij goed op de hoogte van de venijnige "cols" in onze hoofdstad. Hij fietst dagelijks heen en weer tussen Brussel-Noord en Georges Henri. Het idee voor zijn app kreeg Vanhaeren nochtans in de Portugese hoofdstad Lissabon. Ook daar is het volgens hem, door de vele beklimmingen, niet eenvoudig om je met de fiets in het verkeer te begeven.

450 steden

Navigatietoepassingen die rekening houden met hoogteverschillen, bestaan al langer. Maar "Horizontal" speelt die troef voor het eerst ook commercieel uit. Vanhaeren krijgt intussen ook steun van zwaargewichten Microsoft en IBM. Zijn app wordt nu eerst grondig getest in Brussel en in Lissabon. Zodra de ruwe kantjes er zijn afgevijld, is hij klaar om in 450 steden wereldwijd te worden uitgerold.

Meest gelezen