Audit naar mogelijke wanpraktijken ex-burgemeester Hilde Claes

De oppositie in Hasselt wil dat er een deontologische commissie komt die zou moeten onderzoeken of ex-burgemeester Hilde Claes (SP.A) zich schuldig heeft gemaakt aan belangenvermenging. De meerderheid wil niet op die vraag ingaan, omdat er al een audit loopt naar mogelijke wanpraktijken binnen het stadsbestuur.

Claes was in opspraak gekomen wegens een geval van mogelijke belangenvermenging bij de toekenning van een overheidsopdracht. Ook op de promotie van haar bal "Zondag met Hilde" was kritiek gekomen. Uiteindelijk nam Hilde Claes ontslag als burgemeester.

Een deontologische commissie zou moeten onderzoeken of Claes fouten heeft gemaakt, vindt de oppositie. Maar die commissie komt er dus vooralsnog niet omdat er al een onderzoek loopt. "Er gebeurt al een audit door audit Vlaanderen, een heel onafhankelijk en objectief orgaan", zegt schepen Gerald Corthouts (CD&V). "Die is in Hasselt neergestreken precies om bepaalde feiten te onderzoeken. Net hetzelfde voorwerp wat men ook wilde laten onderzoeken door die deontologische commissie."

Het Hasseltse stadsbestuur wil het onderzoek van de audit afwachten. "En op basis van die resultaten kunnen we dan kijken of het nog nuttig en nodig is om zo'n deontologische commissie op te richten", aldus schepen Corthouts.

"We hebben deontologie nodig in Hasselt"

De oppositie vindt het niet kunnen dat het voorstel voor zo'n deontologische commissie is weggestemd. "Zo'n audit is absoluut niet voldoende. Een audit gebeurt naar beheersorganen, en niet naar deontologie. We hebben deontologie nodig in deze stad en daarover gaat het juist", zegt N-VA-fractieleider Steven Vandeput.

Meest gelezen