Bourgeois: "Brief Staatsveiligheid is maar een papiertje"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft zich scherp uitgesproken over het werk van de Staatsveiligheid in het Eandis-dossier. De brief van de Staatsveiligheid aan enkele politici over State Grid is "maar een papiertje", vindt hij. Er aan toevoegend dat er misschien wel bespaard kan worden bij de dienst.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois blijft achter de deal van Eandis met het Chinese bedrijf State Grid staan. Dat bleek nog eens vanmorgen voor aanvang van het Overlegcomité van de regeringen in ons land.

Gevraagd naar een reactie over de brief van de Staatsveiligheid, had Bourgeois een niet echt lovend antwoord klaar voor de inlichtingendienst. Hij noemde de brief die de Staatsveiligheid over Eandis en State Grid had gestuurd, "een papiertje".

Bourgeois gaf er nog een klein tikje bij. "Als de Staatsveiligheid niet meer kan bijeenbrengen dan wat je op open source vindt, dan wat je op het net vindt, dan denk ik dat minister Geens gemakkelijk besparingen kan vinden", zei hij aan VRT Nieuws.

Bourgeois wil naar eigen zeggen gerust in dialoog gaan over het dossier, "maar dan hopelijk op basis van meer informatie dan wat iedereen al lang wist. State Grid is een staatsbedrijf, daar hoef je geen zes maanden over te studeren, dat pluk je zo van het net."

"Geen kritiek op algemeen functioneren van Staatsveiligheid"

Dat net een N-VA-politicus kritiek lijkt te geven op de Staatsveiligheid is opvallend. De partij draagt veiligheid hoog in het vaandel. "Maar dit is geen kritiek op het algemene functioneren van de Staatsveiligheid", nuanceert woordvoerder Joachim Pohlmann.

"Dit gaat over de timing van de brief over Eandis, die er op het allerlaatste moment van de procedure is gekomen en waarin informatie staat die iedereen met Google kan achterhalen."

Dat Bourgeois suggereert dat er zou kunnen bespaard worden bij de dienst, "valt onder de categorie ironische opmerkingen".

Meest gelezen