Bourgeois: "Niet aan Vlaamse regering om plots tussen te komen in Eandis-dossier"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft in het Vlaams parlement gereageerd op de controverse rond de gesprekken tussen distributienetbeheerder Eandis en het Chinese bedrijf State Grid. De N-VA haalde nadien nog eens uit naar minister van Energie Bart Tommelein, over de manier waarop hij de voorbije dagen communiceerde over het dossier.

Bourgeois bevestigde vanmiddag dat de beslissingen over Eandis bij de lokale besturen liggen en dat de Vlaamse regering hierin niet moet tussenkomen. "Lokale autonomie is voor mij en voor de hele Vlaamse Regering een belangrijk principe waar we niet aan zullen tornen. Het is niet aan ons om nu plotseling vroegtijdig tussen te komen in dit proces. Het is in deze fase aan de lokale besturen om via hun gemeenteraden te oordelen of ze dit wensen goed te keuren of niet."

Toch vroegen Groen en CD&V om het dossier nog eens te "herbekijken". Het is ook nog niet zeker dat de deal tussen Eandis en State Grid rond geraakt. Bourgeois wil wel degelijk rekening houden met de bezorgdheden van de Staatsveiligheid. En ook de Vlaamse energieregulator, de VREG, moet nog zijn fiat geven.

Tommelein teruggefloten

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) werd in het parlement nog eens met de vinger gewezen over zijn dubbelzinnige houding in het dossier. N-VA-fractieleider Matthias Diependaele: "Ik begrijp dat u op een bepaald moment ongerust bent. Maar u moet dan niet voor een camera zeggen dat u iets nieuws heeft, waarvan u vervolgens niet zegt wat het is en wat dan uiteindelijk toch uitlekt."

Volgens Diependaele had Tommelein eerst en vooral met zijn collega's moeten praten. Tommelein zelf antwoordde nadien dat hij dat effectief ook gedaan heeft.

Meest gelezen