Demotte en De Block in de clinch over erkenning artsen

De minister-president van de Franse Gemeenschap, Rudi Demotte, is niet tevreden omdat de federale regering de verdeelsleutel voor artsen van 60/40 tussen Vlamingen en Franstaligen wil behouden. Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block vindt dat de Franstaligen eerst maar eens werk moeten van een sluitende toelatingsproef voor studenten geneeskunde.

De federale regering heeft de verdeelsleutel vastgelegd voor het aantal artsen dat in de toekomst een erkenning zal krijgen van de ziekteverzekering. Die blijft op 60 procent Nederlandstalige artsen en 40 procent Franstalige artsen. Rudi Demotte (PS) noemt dat een politieke keuze, die niets te maken heeft met objectieve noden. "Dit is niet fair. De commissie had in andere cijfers voorzien."

De Planningscommissie, waar de minister-president naar verwijst, had geadviseerd om iets meer Franstalige erkenningen toe te staan. Maar dat lokte protest uit aan Vlaamse kant. Het Franstalig onderwijs heeft geen ingangsexamen arts, waardoor er al jaren meer artsen afstuderen dan er erkenningen zijn.

Eerst toelatingsexamen

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil niet laten raken aan de 60/40-verdeelsleutel. Ze vindt dat de Franse Gemeenschap beter een toelatingsproef voor artsen invoert. “Het is aan hen om hun energie te steken in het inrichten van een deftig juridisch sluitend ingangsexamen. Dat is waarover ze zich moeten over buigen.”

Meest gelezen