Diependaele (N-VA): "Nu blijkt dat het om Chinezen gaat, is er plots een probleem"

Vlaams N-VA-fractieleider Matthias Diependaele verdedigt de deal tussen Eandis en het Chinese staatsbedrijf State Grid. "Men heeft het vooral over het feit dat het Chinezen zijn. Ik heb er een zeer ongemakkelijk gevoel bij dat men daarop afgaat", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Diependaele is verbaasd over de grote commotie die ontstaan is rond de Eandisdeal. "Ik vind het vooral belangrijk dat de rust terugkeert in dit dossier." De N-VA'er verdedigt de deal en benadrukt dat er een lange en zware procedure is gevolgd. Hij zegt ook dat de twee andere mogelijke privépartners, Nederlanders en Australiërs, minder wilden investeren maar wel meer macht vroegen.

"Ik zal niet aanvaarden dat door het afspringen van deze deal de elektriciteitsfactuur terug onder druk komt te staan en we naar een taks moeten grijpen. Eandis zal de komende jaren gigantisch veel geld nodig hebben om te investeren", aldus Diependaele.

De suggestie van Groen om de Vlaamse burgers te laten participeren in Eandis, schiet hij niet meteen af, maar het idee komt volgens hem op een vreemd moment. Diependaele zegt dat er een jaar geleden een poging gedaan is om kapitaal op te halen bij de steden en gemeenten, maar zonder veel succes.

"Een jaar geleden heeft iedereen gekozen voor een privépartner. Nu blijkt dat die partner een Chinees is, lijkt er een groot probleem te zijn. Ik vind dat vreemd, ik heb daar een heel slecht gevoel bij."

Vandenbroucke (SP.A): "Vlaams geld verankeren in Eandis"

SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke, die in "De ochtend" debatteerde met Diependaele, ziet het anders. Hij vindt het een goede zaak dat de steden en gemeenten "hun verantwoordelijkheid nemen en zich goed beraden voor ze een stap zetten".

Vandenbroucke hoopt dat de deal niet doorgaat. "Laat ons hopen dat de beslissing wordt uitgesteld, dat op de pertinente vragen een antwoord komt en dat er dan naar een manier wordt gezocht om Vlaams geld te verankeren in Eandis", aldus de SP.A'er.

Waarover gaat het?

Het Chinese staatsenergiebedrijf State Grid wil 830 miljoen euro neertellen voor 14 procent van de aandelen in de Vlaamse distributienetbeheerder Eandis. De Vlaamse steden en gemeenten zijn eigenaar van Eandis en meer dan de helft van hen heeft het licht al op groen gezet voor de deal. Maar de laatste weken worden steeds meer vraagtekens geplaatst bij de deal. Zo zouden de Chinezen volgens sommigen te veel macht krijgen in Eandis.

Meest gelezen