Geloven Franstaligen de open brief van De Wever? - Johanne Montay

Bart De Wever, voorzitter N-VA, was de pineut tijdens het feest van de Franse Gemeenschap gisteren. "Hoe kan ik in de eerlijkheid van sommige leden van de federale meerderheid geloven die bepleiten dat Vlaanderen de Franstaligen in de positie van vragende partij moeten krijgen door hen uit hun kot te lokken". Maar maakt die open brief van De Wever wel veel indruk?
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Johanne Montay is chef van de politieke redactie van de RTBF. Zij kijkt voor ons met Franstalige ogen naar de Belgische, Vlaamse, Waalse of Brusselse politiek. Deze bijdrage verschijnt ook op de nieuwssite van de Franstalige omroep.

Gisteren 27 september was het feest van de Franstaligen in België, feest van de “Franse gemeenschap” of “Federatie Wallonië-Brussel”. Tijdens de festiviteiten sprak minister-President Rudy Demotte (PS) bijzonder scherpe taal over Bart De Wever, N-VA-voorzitter. 

"Hoe kan ik in de eerlijkheid van sommige leden van de federale meerderheid geloven, die dit bepleiten: "Wij moeten de Franstaligen in de positie van vragende partij krijgen. Wij moeten de Franstaligen uit hun kot lokken."

Demotte kan het niet slikken dat Bart De Wever deze strategie in een openbrief aan N-VA leden uitlegde, om ervoor te zorgen dat “het confederalisme geen politieke fantasie blijft”. 

Kot, gat of "bois"?

De Minister-President vertaalt "een kot" als "un tro"”, "een gat" in het Nederlands, zoals ook het persagentschap Belga deed. Maar de enige Vlaming die naar het feest kwam, de voorzitter Peumans van het Vlaams parlement, legde hem uit dat “een kot” een klein huisje betekent en dat de uitdrukking "hij is uit zijn kot gelokt" eigenlijk "il s’est montré" betekent.

Bart De Wever wou dus zeggen, volgens Peumans “Il faut faire sortir les francophones du bois”. Soit. 

Het was de enige referentie naar Vlaanderen, enfin, naar de N-VA, in de toespraken tijdens dit feest. De PS had vorige week al gereageerd, met een boodschap van partijvoorzitter Elio Di Rupo. Hij besloot dat Bart De Wever de aandacht wou afleiden van de slechte resultaten van de N-VA in peilingen naar kiesintenties.

Bovendien wijst volgens Di Rupo De Wever altijd met de beschuldigende vinger naar de PS wanneer hij in de problemen zit.

En wat nu voor de toekomst?

Denken de Franstaligen dat de N-VA veranderd is? Eigenlijk niet. Ze weten wel dat het over strategie gaat. De parlementsleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters zijn weg, maar de statuten van hun ex-partij blijven onverkort overeind.

Vlaams minister-President Bourgeois spreekt nu over confederalisme, liever dan over Vlaamse onafhankelijkheid, maar de inhoud blijft dezelfde. Zoveel mogelijk autonomie voor Vlaanderen.

Zal Bart De Wever erin slagen de Franstaligen "uit hun kot te lokken"?

Er zijn Franstaligen die meer autonomie, meer bevoegdheden voor Wallonië eisen. Er is al lang een strekking van Waalse regionalisten. Nu zijn dat bijvoorbeeld Pierre-Yves Jeholet voor de MR en Jean-Claude Marcourt voor de PS. Zij vinden dat Wallonië trots moet zijn en meer autonomie moet eisen.

Maar veel steun krijgen ze niet. Integendeel. De meeste Franstalige toppolitici vinden dat het Waals gewest en de Franse Gemeenschap nu al voldoende autonomie hebben om op eigen benen te staan. Er is volgens hen geen nieuwe staatshervorming nodig.

Bovendien zijn de Franstalige toppolitici verstandig genoeg om de politieke strategie van de N-VA te doorgronden. De open brief van de Wever, zo klinkt het bij PS en MR, moest enkel de interne perikelen counteren en de achterban sussen in functie van de volgende verkiezingen.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen