Kunstevenement Nuit Blanche gooit grenzen van de Europese wijk open

Op zaterdag 1 oktober palmen de kunstenaars van Nuit Blanche voor het eerst de Europese wijk in. De organisatie wil iedereen weer naar de wijk lokken om er de onvermoede plekjes maar ook artistieke performances te ontdekken. De MIVB zorgt ervoor dat iedereen veilig - en gratis - ter plekke en weer thuis geraakt.

De 14e editie staat in het teken van "Borders" (grenzen) een brandend actuele kwestie die aansluit bij de ambitie van Nuit Blanche: barrières opheffen tussen mensen, culturen en disciplines, en mensen via kunst samenbrengen in de stad. Vorig jaar lokte het evenement zo'n 80.000 toeschouwers.

"Het thema is relevant in de huidige Europese context. We krijgen te maken met een toestroom van migranten maar zien ook dat landen hun grenzen sluiten", melden de organisatoren op hun website. "De kunstenaars van Nuit Blanche hebben dus stof genoeg om ons aan het denken te zetten."

Het parcours strekt zich uit tussen het Europees Parlement en het Résidence Palace en zwermt uit rond het Leopoldpark. Tussen 19 en 3 uur 's ochtends zijn er optredens, installaties, projecties en nog veel meer te beleven op symbolische locaties zoals Concert Noble of de Solvay Bibliotheek en plekjes die meestal verborgen blijven.

Gratis openbaar vervoer

Nuit Blanche biedt samen met de MIVB gratis pendelbussen aan die de Europese wijk verbinden met het Centraal Station, waar de reizigers het Noctis-busnet kunnen nemen. De twee pendeldiensten verbinden het Luxemburgplein en Schuman met het Centraal Station van 23.30 tot 2.40 uur. Het Noctis-busnet is voor de gelegenheid helemaal gratis en wordt verlengd tot 3 uur 's nachts.

Meest gelezen