Olieprijzen stijgen na akkoord over productiebeperkende maatregelen

De organisatie van olie-exporterende landen OPEC is erin geslaagd een akkoord te bereiken over productiebeperkende maatregelen. Op basis van de eerste geruchten over een op handen zijnde deal stegen de olieprijzen.

Volgens ingewijden hebben de OPEC-landen een productieplafond van 32,5 à 33 miljoen vaten per dag afgesproken vanaf november. (Volgens OPEC zou de output vandaag  33,24 miljoen vaten per dag bedragen nvdr.) Nu de aangesloten landen akkoord zijn, is het zaak ook landen die niet bij de OPEC zijn aangesloten zoals Rusland mee te krijgen. Daarover wordt nu gepraat.

Nadat de berichten over een akkoord naar buiten waren gekomen, maakte de olieprijs een sprongetje. Voor een vat Amerikaanse olie moest omstreeks 20.30 uur 47,25 dollar worden afgetikt, dat betekende een stijging met 5,7 procent. Brent klom 6,3 procent tot 48,91 dollar per vat.

Door een overeenkomst over de productie zouden de olieprijzen gestut kunnen worden. Veel olieproducenten zoals Saudi-Arabië maar ook Venezuela hebben veel last van de lage prijzen, omdat daardoor de inkomsten sterk onder druk staan.

Meest gelezen