Optima vernietigde bewijzen van zwart geld tijdens "grote schoonmaak" in maart 2011

Op zaterdag 12 maart 2011 vond in het hoofdkantoor van Optima een "grote schoonmaak" plaats waarbij alle vermeldingen en verwijzingen naar zwart geld verwijderd werden uit de klantendossiers. Dat schrijft het weekblad Knack aan de hand van verschillende getuigenissen van ex-werknemers. Ze onthullen dat er op grote schaal met zwart geld gewerkt werd bij de Gentse financiële planner.
Optima-topman Jeroen Piqueur

Dat er bij Optima zwart geld aanvaard werd, wordt al langer verteld. Maar er zijn geen harde bewijzen. Volgens Knack heeft dat te maken met een schoonmaakoperatie in 2011. Toen zouden de bewijsstukken van zwart geld vernietigd zijn in de kantoren van Optima.

Een voormalige Optima-consultant vertelt dat hij op vrijdagavond 11 maart 2011 een sms'je kreeg van een manager, net als tientallen andere collega's. Ze moeten de volgende dag naar het hoofdkantoor komen. Waarom wordt niet gezegd. Hun opdracht blijkt het hele archief doornemen op zoek naar vermeldingen van zwart geld.

"Elk document dat over zwart geld ging, moesten we uit het dossier scheuren en in een grote doos deponeren. Die uitgescheurde bladen werden dan vernietigd. Op een tafel lagen vellen met gekleurde stickertjes, elke consultant had zijn kleurtje. Als je een dossier had uitgezuiverd, moest je er je stickertje op kleven", zegt de getuige. Zijn verhaal wordt volgens Knack bevestigd door meerdere voormalige Optima-werknemers.

Waarom net dan?

De schoonmaakoperatie wordt geleid door de afdelingshoofden. Topman Jeroen Piqueur is niet aanwezig. "Er werd gelachen en gewerkt. ’s Middags gingen we allemaal samen uit eten in een lekker restaurant in de buurt – de naam ontsnapt me – op kosten van Optima. En daarna weer doorwerken. De sfeer zat eigenlijk best goed. Het gevoel was: we’re in it together", vertelt een getuige.

"Met die operatie vernietigden we niet alleen sporen die Optima met fraude en zwart geld in verband brachten", zegt een ex-consultant. "We beschermden meteen ook onze klanten, want hun namen in onze dossiers werden zo niet langer in verband gebracht met frauduleus vermogen."

Waarom de operatie precies in het voorjaar van 2011 plaatsvond, werd niet aan het personeel verteld. De ex-werknemers halen twee mogelijke redenen aan. Iemand verwijst naar de overname van Ethias Bank door Optima die in de steigers stond en waardoor er striktere controles zouden komen. Een andere heeft het over angst dat de BBI (Bijzondere Belastingsinspectie) iets op het spoor was gekomen. De BBI viel overigens in januari 2012 effectief binnen bij Optima, maar die zaak leidde toen tot niets.

"We wisten perfect dat er zwart geld werd verhandeld"

De ex-werknemers vertellen voorts hoe het eraan toe ging bij Optima. Er heerste bij het het bedrijf een zeer competitief en commercieel klimaat met duidelijke targets die gehaald moesten worden. Voor wie het goed deed, stonden daar hoge bonussen tegenover. Dat de regels werden overtreden, was voor iedereen duidelijk.

"Het behoorde bij onze opdracht om bij klanten naar hun zwart geld te hengelen en dat te melden. Doorgaans hoefden we er trouwens zelf niet naar te vragen, want het cliënteel begon er vaak zelf in bedekte termen over: "we hebben ook nog wat ander geld." We wisten dus perfect dat er zwart geld werd verhandeld, zeg maar witgewassen."

Optima-topman Jeroen Piqueur heeft altijd ontkend dat er zwart geld witgewassen werd in zijn bedrijf. "Dat kan ik u garanderen op het hoofd van mijn twee kleinkinderen", zo zei hij een maand geleden nog in De Morgen.

Meest gelezen