Oud-Israëlische president Shimon Peres overleden

In Israël is oud-president en oud-premier Shimon Peres overleden. Peres kreeg twee weken geleden een beroerte en lag sindsdien in een kunstmatig coma in een ziekenhuis in Tel Aviv. Hij werd 93.
AFP or licensors

"Hij is vanmorgen om drie uur (2 uur Belgische tijd, red.) gestorven in zijn slaap", zo bevestigde zijn persoonlijke arts Rafi Walden aan het Franse persagentschap AFP.

Twee weken geleden kreeg Peres een ernstige beroerte. Zijn toestand was kritiek, maar aanvankelijk leek hij toch wat te herstellen. Gisteren ging zijn gezondheidstoestand echter plots fel achteruit.

Israëlische media meldden dat zijn familieleden naar het Sheba Medical Center in Tel Aviv waren gekomen om afscheid van hem te nemen.

Shimon Peres was bijna 70 jaar actief als Israëlische politicus. Hij maakte deel uit van een tiental regeringen en was drie keer eerste minister (1977, 1984-86, 1995-1996).

In 1993 was hij één van de vaders van de Oslo-vredesakkoorden met de Palestijnen. Een jaar later kreeg hij daarvoor samen met premier Yitzhak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede.

Peres eindigde zijn politieke carrière van meer dan 60 jaar als president van Israël, een ambt met vooral moreel gezag, maar met weinig echte macht.

Meest gelezen