Peeters: "Bourgeois heeft onvoldoende kennis van Staatsveiligheid"

De coalitiepartners van de N-VA zijn niet te spreken over de uitspraak van Vlaams minister-president Geert Bourgeois over de Eandis-brief van de Staatsveiligheid. "Maar een papiertje", noemde hij het. "Bourgeois spreekt met onvoldoende kennis van zaken", repliceert federaal vicepremier Kris Peeters (CD&V).

Bourgeois heeft zich scherp uitgesproken over het werk van de Staatsveiligheid in het Eandis-dossier. De brief van de Staatsveiligheid aan enkele politici over State Grid is "maar een papiertje", vindt hij. Er aan toevoegend dat er misschien wel bespaard kan worden bij de dienst.

"Minister-president Geert Bourgeois heeft onvoldoende kennis van Staatsveiligheid", reageert vicepremier Peeters. "We moeten net meer investeringen doen in de Staatsveiligheid, in de strijd tegen terreur. Het is goed dat iedereen voor eigen deur veegt." Peeters neemt zo de verdediging van partijgenoot en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op zich, onder wiens bevoegdheid de Staatsveiligheid valt. "We moeten niet op ideeën komen waar andere regeringen en ministers zouden kunnen besparen. Dat brengt geen zoden aan de dijk."

Ook vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) kan niet echt lachen met de reactie van Bourgeois. "Het is toch wel erg dat Bourgeois zulke dingen zegt over onze Staatsveiligheid. Die is toch wel cruciaal voor ons veiligheidsbeleid. Als een minister-president nu zegt dat het om een vodje papier gaat, is dat een zeer zware uitspraak."

En ook vanop de Vlaamse oppositiebanken klinken verontwaardigde geluiden. Een "regelrechte schande" en "een minister-president totaal onwaardig", vindt Björn Rzoska, Vlaams fractieleider voor Groen. "Bourgeois negeert alle rode lichten. De Staatsveiligheid is een gespecialiseerd veiligheidsdienst. Verdedigt Bourgeois de belangen van de Vlaming of van een commerciële partner?" Groen, de SP.A en Vlaams Belang vragen nu meer duidelijkheid over het standpunt van de Vlaamse regering over Eandis. De regering belooft deze namiddag met een verklaring te komen. 

Meest gelezen