Plaatsen explosieve onthullingen een bom onder kandidatuur Sarkozy?

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy beleeft een bijzonder moeilijke week. Zo zijn er documenten opgedoken die zwart op wit zouden moeten bewijzen dat Sarkozy miljoenen euro kreeg van de gevallen Libische dictator Khadafi om zijn presidentiële campagne van 2007 te steunen. Een ex-medewerker van Sarkozy doet dan weer een boekje open over Sarkozy's kennelijk laakbare politieke strategieën. Onthullingen die de kandidatuur van Sarkozy voor de komende presidentsverkiezingen mogelijk zullen beschadigen.

Nicolas Sarkozy beleeft het begin van deze week als een nachtmerrie, schrijven Franse media. Zo brengt de Franse nieuwswebsite Mediapart nieuwe onthullingen over de mogelijk illegale financiering van Sarkozy's campagne in 2007 door het regime van de Libische kolonel Muammar Khadafi.

Mediapart kon de hand leggen op een schriftje van de hand van Choukri Ghanem, onder Khadafi minister van Olie in Libië. De notities dateren van 29 april 2007 en beschrijven een geldtransfer van 6,5 miljoen euro vanuit het Libische regime naar de clan van Sarkozy:

  • Saïf al-Islam Khadafi, de tweede zoon van de kolonel, zou 3 miljoen euro gestort hebben.
  • Abdallah Senoussi, toenmalig hoofd van de veiligheidsdiensten en schoonbroer van kolonel Khadafi, zou 2 miljoen gegeven hebben.
  • Bachir Saleh, directeur van het kabinet van Khadafi, zou 1,5 miljoen hebben overgeschreven.

In de notities van Ghanem wordt ook gewag gemaakt van het "ongeduld" van de "bestemmelingen van de fondsen" om het geld ook effectief in handen te hebben, zo weet Mediapart.

Het schriftje werd tijdens een huiszoeking in Nederland gevonden. Speurders hadden daar het huis van een zoon van oud-minister Ghanem doorzocht in een onderzoek naar corruptie bij een Noors bedrijf. Via de Noorse justitie kwam het uiteindelijk op de bureaus van het gerecht in Parijs.

"Eerste tasbare bewijs"

De Franse nieuwssite Mediapart heeft het over het "eerste tastbare" bewijs van de illegale geldstroom vanuit Libië naar de campagne van Sarkozy.

Al in 2012 - midden tussen de eerste en tweede ronde van de toenmalige presidentsverkiezingen waarbij Sarkozy een herverkiezing ambieerde - bracht Mediapart het verhaal dat het regime van Khaddafi in 2007 maar liefst 50 miljoen zou geschonken hebben aan de campagne van Sarkozy 5 jaar eerder.

Sarkozy ontkende toen in alle talen, en beweerde enerzijds dat de documenten waarover Mediapart toen beschikte vervalst waren en anderzijds dat de clan van Khadafi met leugens wraak wilde nemen voor de Franse interventie in Libië tijdens de Arabische Lente waarbij Khadafi ten val werd gebracht. De notities van Choukri Ghanem lijken die laatste bewering alvast te ontkrachten, want ze dateren uit 2007 toen er helemaal nog geen sprake was van een Arabische Lente.

Pittig detail: Choukri Ghanem liep tijdens de Arabische omwentelingen in 2011 over naar de kant van de rebellen en trok naar Europa. Op 29 april 2012 werd zijn lichaam gevonden in de Donau in Wenen. Dat is een dag na de eerste onthullingen in de Franse media over de mogelijk illegale financiering van Sarkozy's campagne in 2007. Al concludeerde de Oostenrijkse politie indertijd dat de dood van Ghanem puur een ongeluk was: hij verdronk in de Donau nadat hij een hartaanval had gekregen.

De bocht naar Jean-Marie Le Pen

Maar het zijn niet alleen de nieuwe onthullingen over het Libische geld die Sarkozy in een slecht daglicht plaatsen. Zo zijn twee voormalige politieke vertrouwelingen van Sarkozy gisteren opgepakt voor mogelijk machtsmisbruik. En morgen verschijnt dan weer een nieuw boek (La Cause du Peuple) van de hand van Patrick Buisson, oud-raadgever van Nicolas Sarkozy. In het boek rekent Buisson af met zijn oude baas. Enkele Franse media konden al een paar fragmenten publiceren. Ze spreken van een "politieke bom" van 464 pagina's.

Nicolas Sarkozy wordt er omschreven als een "politieke trader", die enkel bezig is met de korte termijn. Volgens Buisson is Sarkozy een dictatoriale leider die er niet voor terugdeinst om zijn eigen politieke entourage een hak te zetten of te laten vallen. "Sarkozy spaart niemand", klinkt het. Zo omschrijft Buisson de slechte relatie tussen toenmalig president Sarkozy en toenmalig premier François Fillon. Die laatste opende in 2010 een moskee in Argenteuil. "Wat een arme mens. De volgende keer moet hij maar met een gebedsmatje en teenslippers naar de ministerraad komen", zou Sarkozy daarover hebben gezegd. En van oud-president Chirac zei opvolger Sarkozy: "Hij is de meest verfoeilijke president van de 5e Republiek geweest. Nooit heb ik zo'n corrupt iemand gezien", schrijft Buisson.

Uit het boek blijkt ook dat Sarkozy in 2007 bereid was om toenadering te zoeken tot de extreemrechtse politicus Jean-Marie Le Pen van het Front National. "Bel naar Le Pen. Vraag wat hij wil en of hij mij wil zien", zou Sarkozy aan een belangrijke campagnemedewerker gezegd hebben. "De waarden van het FN zijn de waarden van alle Fransen. Het is de manier waarop het FN ze uitdrukt die choqueert."

Beschadiging?

Vraag is nu of deze nieuwe onthullingen een grote schaduw zullen werpen op de nieuwe campagne van Nicolas Sarkozy. Die wil volgend jaar opnieuw president van Frankrijk worden.

De politieke naasten blijven Sarkozy alvast steunen. "Hij is van niemand bang", klinkt het. Volgens de Franse politiek analist Stéphane Rozès zullen de nieuwe onthullingen geen zware gevolgen hebben voor de campagne van Sarkozy. "Ze bevestigen enkel de zwakheden van Sarkozy die we al kenden", zegt de analist bij BFM TV.

Desalniettemin moeten de recentste peilingen de ambitieuze Sarkozy toch zorgen baren. Binnen minder dan twee maanden kiest de partij van Sarkozy Les Républicains in een eerste ronde wie hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2017 zal zijn. Alain Juppé, de grootste tegenstander van Sarkozy, heeft in de meeste recente peilingen een relatief comfortabele voorsprong op de oud-president. In de tweede ronde zou die voorsprong alleen maar groter worden.

Meest gelezen