Primeur: Noor is het eerste Playboymodel met een hoofddoek

Het Amerikaanse maandblad Playboy pakt in zijn oktobernummer voor het eerst uit met een model met een hoofddoek. Journaliste Noor Tagouri (22) wil met haar fotoshoot de boodschap uitdragen dat moslimvrouwen niet per se onderdanig zijn. Toch oogst ze met dat statement ook kritiek.

Noor Tagouri is een vrouw met een missie: ze werkt momenteel voor online nieuwsplatform Newsy, maar ze droomt ervan om het eerste nieuwsanker met een hoofddoek te worden bij een Amerikaanse commerciële zender. Ze vlogt geregeld en houdt TED-talks over het belang van onafhankelijkheid als vrouw.

Dat ze opduikt in Playboy, doet ze niet om opgemerkt te worden als model. Ze wil met de fotoshoot een belangrijke boodschap uitdragen als moslimvrouw. Tagouri is ervan overtuigd dat haar hijab haar sterker maakt, ook in haar job. "Met mijn hoofddoek kan ik vertrouwen opwekken: ik behoor zelf tot een groep die vaak verkeerd wordt voorgesteld in de media, waardoor ik dat beeld als journalist zelf niet mee ga vertekenen", zegt ze daarover.

Dat die hoofddoek een uiting zou zijn van onderdanigheid klopt volgens haar niet. Op de Playboybeelden is ze te zien in een stoere leren jas, een jeansbroek en met een brede grijns.

Kritiek

Naast lof krijgt Tagouri ook te maken met kritiek: dat ze haar boodschap over gelijkwaardigheid tussen man en vrouw uitgerekend verkondigt in een magazine dat vrouwen vaak als lustobject afbeeldt, doet de wenkbrauwen fronsen. Toch kan dat haar niet echt deren. Op Instagram laat ze duidelijk verstaan dat de strijd tegen het glazen plafond wat haar betreft nog verre van gestreden is.

Meest gelezen