Senaat negeert veto Obama en keurt wet rond vervolgingen 9/11 goed

De Amerikaanse Senaat heeft met overweldigende meerderheid -97 stemmen tegen één- het veto van president Barack Obama tegen de recente "9/11-wet" naast zich gelegd. Die wet maakt het voor slachtoffers van de aanslagen van 11 september mogelijk om Saudi-Arabië gerechtelijk te vervolgen voor een veronderstelde rol in die aanslagenreeks.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Obama gebruikte zijn veto tegen die wet, officieel de Justice Against Sponsors of Terrorism Act omdat die wet de deur kan openzetten voor rechtszaken tegen de VS: ze ondergraaft het principe van de immuniteit die staten (en hun diplomaten) beschermt, aldus het Witte Huis.

De wet, aldus Obama, "zal een nefaste invloed hebben op de nationale veiligheid van de VS". Ook CIA-baas John Brennan is fel tegen de wet gekant. Hij ziet nadelige gevolgen voor "regeringsmedewerkers die in het buitenland voor hun land werken". Eerder zei Brennan al dat Saudi-Arabië geen verantwoordelijkheid draagt voor de aanslagen van 11 september.

Na de Senaat (die door Republikeinse oppositie wordt beheerst), moet ook het Huis van Afgevaardigden zich nog over het veto van Obama uitspreken. Ook daar wordt een grote meerderheid voor verzet tegen Obama verwacht.

Primeur

Sinds zijn intrede in het Witte Huis, acht jaar geleden, maakte Obama twaalf keer gebruik van zijn vetorecht. Het is de eerste keer dat zijn veto ongedaan wordt gemaakt.

Meest gelezen