Steun bij gemeenten voor Eandis-deal kalft af

De steun bij de gemeenten voor een instap van het Chinese State Grid in Eandis kalft af met 12 procent na de heisa met de brief van de Staatsveiligheid. Dat blijkt uit een rondvraag van VRT Nieuws bij ruim 80 procent van de gemeenten die aandeelhouder van Eandis zijn.

Maandag stemmen de aandeelhouders van Eandis - de Vlaamse steden en gemeenten - over de intrede van het Chinese staatsbedrijf State Grid in de distributienetbeheerder. De meerderheid van die gemeenten heeft die deal al goedgekeurd tijdens een gemeenteraadszitting.

Uit een rondvraag van onze redactie vandaag blijkt dat een aantal van die gemeenten niet meer zo zeker is of de intrede van State Grid wel zo'n goede zaak is. Sommige gemeenten geven aan dat ze zich willen onthouden of gaan zelfs nee stemmen.

Onze redactie heeft 234 gemeentelijke aandeelhouders gevraagd hoe ze nu tegen de zaken aankijken. 190 gemeenten hebben geantwoord. 154 van hen hadden oorspronkelijk ja gezegd tegen de deal, maar nu zouden dat er nog maar 135 zijn, een daling met 12 procent. Het aantal nee-stemmers zou stijgen van 19 naar 22, het aantal onthoudingen van 18 naar 22.

De ja-stemmen die er nu niet meer zijn, zouden goed zijn voor 12,13 procent van de Eandis-aandelen. Of dat genoeg is om een kantelmoment te bereiken, zal de komende dagen blijken.

De gemeentelijke steun voor de Eandis-deal kalft met andere woorden duidelijk af. Nogal wat burgemeesters met wie we belden, zeiden overigens dat hun gemeenteraad de deal weliswaar had goedgekeurd, maar dat ze sinds deze wel anders tegen de zaken aan kijken. Ze kunnen hun stemadvies naar eigen zeggen niet meer wijzigen omdat het praktisch niet meer mogelijk is nog deze week een nieuwe gemeenteraad samen te roepen.

Om de deal met State Grid te laten doorgaan, moet 50 procent van de aandeelhouders opdagen op de algemene vergadering, moet 50 procent van de aandeelhouders voor stemmen, en die ja-stemmers moeten 75 procent van de aandelen vertegenwoordigen. 

Meest gelezen