Turkse Nationale Veiligheidsraad wil noodtoestand verlengen

De Turkse Nationale Veiligheidsraad onder leiding van president Recep Tayyip Erdogan vindt dat de noodtoestand die werd ingeroepen na de mislukte coup van 15 juli tot na oktober moet worden verlengd.

"Er werd besloten om een verlenging van de noodtoestand aan te bevelen, om zo te zorgen voor de bescherming van onze democratie, de rechtstaat en de rechten en vrijheden van onze burgers", aldus de Raad in een verklaring na een bijeenkomst in het presidentiële paleis van Erdogan in de Turkse hoofdstad Ankara.

De oppositie is grotendeels tegen de verlenging van de noodtoestand, omdat de omstandigheden die niet langer toelaten. "Als je een land niet met rechtvaardigheid, maar met haat, wraak en woede bestuurt, creëer je enkel onderdrukking", zo hekelde Kemal Kilicdaroglu van de Republikeinse Volkspartij.

Na de mislukte coup van 15 juli, kondigde Erdogan een noodtoestand af van drie maanden. Daarmee kon zijn regering wetten uitvaardigen zonder goedkeuring van het parlement, werd de persvrijheid nog meer beknot en konden arrestanten langer worden vastgehouden. Er kwam meteen veel kritiek vanuit de internationale gemeenschap. 

Meest gelezen