Waar is Buddy, de gestolen Afrikaanse pinguïn?

Een Zuid-Afrikaans dierenpark is koortsachtig op zoek naar Buddy, een Afrikaanse pinguïn die door dierenrechtenactivisten is losgelaten in de vrije natuur. Ironisch genoeg tekenen ze daarmee waarschijnlijk Buddy's doodsvonnis. "Hij heeft geen idee hoe hij in het wild kan overleven."
© Image Source, all rights reserved.

Twee studenten namen Buddy mee uit dierenpark Bayworld in Port Elizabeth, als teken van protest tegen dieren in gevangenschap. Waar ze geen rekening mee gehouden hebben, is dat Buddy eigenlijk geen idee heeft hoe hij buiten het veilige park kan overleven.

Buddy maakt deel uit van een kweekprogramma. Omdat hij geboren is in gevangenschap, is het leven in het wild hem totaal onbekend.

Dierenverzorgers geven hem maximum twee weken overlevingskans, voor hij naar alle waarschijnlijkheid een hongerdood sterft. "Gelukkig is het een gezond dier, met een gezellig vetlaagje waarmee hij enkele weken kan overbruggen", aldus Dylan Bailey van Bayworld. "Maar hij zal geen idee hebben wat hem nu overkomt."

Aan land of in zee?

Het park merkte de verdwijning van Buddy een dag later op, toen er een dokterscontrole op het programma stond. Volgens CCTV haalden twee studenten het dier uit het zwembad, voor ze de pinguïn gekneveld in hun koffer gooiden en hem op het strand weer vrijlieten. Verzorgers hebben al honderden kilometers kustlijn afgespeurd, voorlopig zonder resultaat. "We hopen écht dat hij opnieuw aan land komt, voor hij daar te verzwakt voor is", zeggen verzorgers.

Wat met zijn wijfje?

Op het moment van zijn verdwijning vertoefde Buddy in de aanwezigheid van zijn partner Francis en twee kuikens. Eén van hen is sinds zijn verdwijning gestorven, al weten verzorgers niet of er een verband is tussen beide gebeurtenissen.

Francis heeft haar nest dan weer niet meer verlaten. Een ander mannetje voor haar vinden, is nagenoeg onmogelijk, want pinguïns zijn monogame dieren, die in principe levenslang samen blijven

Momenteel leven er nog minder dan 20.000 koppels Afrikaanse pinguïns in de vrije natuur. Dat cijfer benadert de grens die aangeeft welke diersoorten bedreigd zijn.

Meest gelezen