Zal de betoging hinder veroorzaken? Zeker en vast

De vakbonden komen vandaag opnieuw op straat om te betogen tegen het beleid van de regering-Michel. De vakorganisaties rekenen op ongeveer even veel deelnemers als bij de laatste nationale demonstratie, toen op 24 mei 60.000 betogers door Brussel trokken. Een overzicht van de mogelijke hinder.

 • De Brusselse politie raadt aan om niet met de auto naar de binnenstad te komen, omdat de Kleine Ring verkeersvrij gemaakt zal worden voor de betoging. Zie ook de kaart voor het parcours van de betoging. Vanaf 08.30 uur zullen vakbondsleden verzamelen vóór het Noordstation. Daar zullen de vakbondsleiders ook eerst hun toespraken houden. De betoging vertrekt om 11.30 uur op de Kruidtuinlaan. Tussen 14.00 en 15.00 uur zal de betoging ontbonden worden aan het Zuidstation.

• Diverse tunnels en grote toegangswegen in en rond het centrum zullen ook worden afgesloten. De Lijn en de Brusselse openbaar vervoersmaatschappij MIVB verwachten mede daarom ook de nodige hinder in de hoofdstad. Verder kunnen bussen, trams en metrolijnen uitvallen, omdat personeel mee gaat demonstreren. De Lijn geeft via het nummer 070 220 200 en de site www.delijn.be meer informatie over aangepaste dienstregelingen. Vanaf 06.15 geeft De Lijn updates op de site. Ook de MIVB geeft regelmatige updates via de site www.mivb.be en via het nummer 070 232 000.

• Het is nog niet bekend of en hoeveel treinen uit zullen vallen, omdat spoorpersoneel mee gaat demonstreren. Het station Brussel-Centraal zal het grootste deel van de dag alleen bereikbaar zijn via de metro en de Ravensteingalerij. Het station Brussel-Kapellekerk is gesloten aan de Ursulinenstraat en Brussel-Congres is niet toegankelijk via Pachecolaan.

• Ook personeel van kindercrêches in de grote steden zal meedoen aan de betoging. Vijftien Antwerpse crêches zijn morgen gesloten en zeven slechts gedeeltelijk geopend. Het is nog onduidelijk hoe het zit in andere steden.

• Verschillende scholen zullen ook te maken krijgen met lesuitval. Veel onderwijzend personeel zegt mee te gaan betogen, omdat de voorgestelde pensioenmaatregelen voor hen zwaar door lijken te wegen. Scholen zullen zoveel mogelijk noodopvang proberen te voorzien.

• Ook kan de dienstverlening in openbare instellingen, zoals gemeentehuizen, op een lager pitje komen te staan door de betoging. Steden als Antwerpen geven daarover ook informatie via hun eigen websites.

Meest gelezen