260 liter verf en 10 schilders: gigantisch kunstwerk onder Eiffeltoren

Wie een van de komende dagen naar Parijs trekt, zal daar een gigantische grondschildering opmerken onder de Eiffeltoren. Het werk is van de hand van de Amerikaanse kunstenaar Cleon Peterson die daarmee een primeur te pakken heeft.

Het kunstwerk is gemaakt naar aanleiding van Nuit Blanche, de jaarlijkse nachtelijke kunstroute in Parijs die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvindt. Het gaat om een gigantisch werk van 500 vierkante meter en is meteen de eerste grondschildering ooit onder de Eiffeltoren. Meer dan 260 liter verf, tien schilders en 300 werkuren werden ervoor in de strijd gegooid.

Waar op de grond enkel een wirwar van lijnen en abstracte vormen te zien is, onthult het werk zich volledig in bovenaanzicht vanop de eerste verdieping van de Eiffeltoren, die voor de gelegenheid gratis te bezoeken is.

Het werk heeft de naam "Endless sleep" meegekregen en is een epische beeltenis van de turbulente reünie van Poliphilo met Polia, omringd door dansende nimfen. Poliphilo en Polia zijn figuren uit de Italiaanse roman "Hypnerotomachia Poliphili" uit 1499, meteen ook de rode draad van deze editie.

Komende zaterdag wordt het werk ingehuldigd, maar wie het wil bewonderen moet snel zijn. Op 17 oktober wordt het weer verwijderd.

Meest gelezen