"Bourgeois moet zijn huiswerk opnieuw maken"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) moet zijn begrotingshuiswerk opnieuw maken. Dat zegt Björn Rzoska, Vlaams fractieleider van oppositiepartij Groen. "Bourgeois heeft geprobeerd om de Vlaming wijs te maken dat hij met een begrotingstruc Oosterweel buiten de begroting kon zetten. Nu valt Oosterweel erin: dat betekent in mijn ogen dat Bourgeois zijn begroting voor 2017 opnieuw moet maken."

In de begrotingsplannen die de Vlaamse regering begin deze week voorstelde werden bepaalde uitgaven zoals de bouwkost van de Oosterweelverbinding rond Antwerpen, een bedrag van zowat 80 miljoen euro, niet opgenomen.

Maar Vlaanderen mag de kosten van Oosterweel helemaal niet buiten de begroting houden, zei eurocommissaris Marianne Thyssen (CD&V) vandaag in naam van de Europese Commissie. Als dat project alleen met overheidsgeld betaald wordt, moeten de kosten in de begroting staan.

"Iedereen die het dossier volgt, wist dat dit er zat aan te komen", reageert Groen-fractieleider Björn Rzoska. "Bourgeois had dit als minister-president al langer moeten zien aankomen, want Europa geeft al langer aan dat Oosterweel in de begroting moet."

In totaal gaat het om een bedrag van zowat 80 miljoen euro dat de Vlaamse regering buiten de begroting wou houden. "Als je rekening houdt met het overschot dat Bourgeois op papier wilde presenteren aan de Vlaming, dan betekent dat dat de Vlaamse begroting in 2017 voor 72 miljoen euro in het rood gaat."

Wat Rzoska betreft, krijgt Bourgeois een tweede zit. "Maar nogmaals, de signalen waren overduidelijk, hij heeft die gewoon genegeerd. Dat is blijkbaar de gewoonte bij de Vlaamse regering: alle rode lichten negeren en dan heb je wel eens een ongeval."

Meest gelezen