"Dit is geen goed nieuws"

Dat Antwerpen niet langer achter de fusie van zeven intercommunales tot Eandis Assets staat, een voorwaarde voor de toetreding van Chinees kapitaal, is alvast geen goed nieuws. Dat zegt Eandis-voorzitter Piet Buyse in eerste reactie.

"Dit is geen goed nieuws, in elk geval omwille van het vele werk van twee jaar dat daardoor verloren gaat. Als de fusie tot Eandis Assets niet tot een goed einde kan komen, dat kan de private intrede ook niet doorgaan, want de fusie tot Eandis Assets was een voorwaarde."

Eerder had Eandis-woordvoerder Simon Van Wijmeersch al gezegd dat de beslissing van Antwerpen  een zware hypotheek legt op twee zeer belangrijke dossiers voor het distributienetbeheer in Vlaanderen.

Het eerste dossier is de geplande fusie van de netbeheerders zelf, het tweede dossier is dat van de aangekondigde instap van het Chinese staatsbedrijf State Grid in Eandis. De fusie was immers een van de voorwaarden voor de instap.

Voorzitter Buyse zegt nu dat de CEO, het management en juristen vrijdag samenkomen om zich te buigen over de algemene vergadering van maandag. De raden van bestuur van de zeven intercommunales (die tot Eandis Assets zouden fusioneren) vergaderen maandag om na te denken over de toekomst.

Over hoe het nu verder moet, waagt voorzitter Buyse zich nog niet tot verdere commentaar. "Het is nu veel te vroeg om uitspraken te doen."

Meest gelezen