"Er wonen 57 staatsgevaarlijke individuen in Molenbeek"

In de Brusselse gemeente Molenbeek wonen 57 mensen die beschouwd worden als "staatsgevaarlijk". Die groep bestaat vooral uit teruggekeerde Syriestrijders, al zouden 27 onder hen nog op het punt staan om te vertrekken. Die eerste bevindingen van zijn Kanaalplan heeft minister van Binnenlandse Zaken Jambon vanmorgen bekendgemaakt op de Brusselse radiozender BRUZZ.

Het Kanaalplan van Jambon is een actieplan dat radicalisering en terreur moet tegengaan in de wijken en gemeenten rond het kanaal in Brussel. Het plan werd een half jaar geleden opgestart.

In die eerste zes maanden zijn de politiediensten erin geslaagd 57 staatsgevaarlijke mensen te identificeren in de gemeente Molenbeek alleen. Die groep bestaat vooral uit teruggekeerde Syriestrijders, al zouden 27 mensen onder hen geradicaliseerden zijn die nog op het punt staan om te vertrekken. "We hebben de inventaris van mensen die zijn teruggekeerd en die worden van heel nabij opgevolgd door het OCAD", aldus Jambon bij BRUZZ.

In het kader van het plan zijn het voorbije half jaar meer dan 5.000 domiciliecontroles uitgevoerd. "Want burgemeester Schepmans had geen idee wie er precies waar woonde", meent Jambon. Bij die huiszoekingen werden 600 mensen ontdekt die geschrapt zijn uit het bevolkingsregister. Jambon benadrukt dat niet enkel individuen maar ook organisaties, moskeeën en vzw's in de gaten worden gehouden "omdat ze vaak opereren als dekmantel".

Uitbreiding

Jambon wil het Kanaalplan de komende tijd nog uitbreiden. De gesprekken daarvoor zijn al opgestart. "De betrokken politiekorpsen kunnen tegen eind dit jaar 120 extra mensen aanwerven en we gaan vijf nieuwe Brusselse gemeenten bij het plan betrekken. Het is altijd de bedoeling geweest om de opstap naar een plan vanuit Molenbeek en Vilvoorde te doen, en het dan verder uit te rollen naar Brussel, Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek, Sint-Gillis en Anderlecht", zegt Jambon.

"Dat noem ik de waterbedtheorie: als je ergens veel druk zet, wat nu gebeurt in Molenbeek, dan is het evident gevolg dat criminaliteit zich verplaatst. Dat zou niets oplossen, daarom dat we ons gebied uitbreiden."

Later vandaag geeft Jambon nog een persconferentie over het Kanaalplan.

Meest gelezen