"Houden Oosterweel niet buiten begroting"

De investeringen in Oosterweel worden niet uit de begroting gehouden. Dat zeggen Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Begroting en Financiën Bart Tommelein (Open VLD) in een gezamenlijke reactie op de uitspraken van eurocommissaris Marianne Thyssen (CD&V). Oosterweel wordt wel buiten de begrotingsdoelstelling gehouden en dat is iets anders. "Het enige wat we al 2 jaar continu aan het zeggen zijn, is dat we geen 3,5 miljard bijkomend gaan besparen om Oosterweel te realiseren."

"Wat mevrouw Thyssen zegt, is precies wat de Vlaamse regering in 2015 al beslist heeft: toen hebben we net beslist om Oosterweel niet met een of meerdere PPS'en te financieren, maar wel op een klassieke manier en dus volledig op te nemen in de begroting". Er wordt dus niets "uit de begroting gehouden", klinkt het.

De kost van het Oosterweel-project wordt vanwege de omvang van de investering wel buiten de "doelstelling" van de begroting gehouden. Maar dat is iets anders dan buiten de begroting houden. "Het enige wat we al 2 jaar continu aan het zeggen zijn, is dat we geen 3,5 miljard bijkomend gaan besparen om Oosterweel te realiseren. Dit is overigens totaal onrealistisch en dat weet iedereen maar al te goed. Besparen voor zulke uitzonderlijke investeringsprojecten zou ook niet verstandig zijn, die verdienen zichzelf immers meer dan terug", klinkt het.

In een extra reactie aan VRT Nieuws meent Bourgeois dat Thyssen voortgegaan "op persberichten in de media, die zeggen dat we Oosterweel buiten de begroting zouden houden". Hij benadrukt daarbij dat de oppositie -die vanmiddag uithaalde naar Bourgeois- "heel goed" wist waarom het ging. Bourgeois snapt dan ook niet vanwaar de heisa komt.

Meest gelezen