"Opkomst nationale betoging is verwonderlijk hoog"

"De opkomst van deze nationale betoging ligt verwonderlijk hoog", zegt politicoloog Stefaan Walgrave (UAntwerpen) aan onze redactie. Volgens de politie waren er zo'n 45.000 deelnemers vandaag in Brussel. "Ik had gedacht dat het voor deze vierde betoging op rij al wat minder zou zijn."

Voor de vierde keer in nog geen twee jaar mobiliseren de vakbonden hun aanhang om te betogen tegen het beleid van de federale en Vlaamse regering. Volgens de bonden zijn er 65.000 manifestanten op de been, de politie houdt het op 45.000. Hoe dan ook zijn het verwonderlijk hoge aantallen, zegt politicoloog Walgrave die de sociale bewegingen onderzoekt.

"Het is de vierde grote betoging op rij. Ik had gedacht dat de opkomst al wat minder zou zijn", zegt de politicoloog in een gesprek met VRT Nieuws. "Het verzet van de vakbonden is nochtans geen al te groot succes. Ze hebben weinig slagen thuisgehaald bij deze regering en het ziet er ook niet naar uit dat dit binnenkort zal veranderen. Normaal is onder zulke omstandigheden mobilisatie moeilijk vol te houden."

Het feit dat de opkomst toch hoog blijft, kan de politicoloog voorlopig moeilijk verklaren. "Het is niet duidelijk of er grote actiebereidheid is bij de achterban of de vakbondsleiding erg zware inspanningen heeft geleverd om te mobiliseren", zegt hij. Het zou ook een combinatie van beide kunnen zijn. Een verdeelde regering werkt vaak ook mobiliserend, maar "de regering is niet meer verdeeld dan vorig jaar, integendeel zelfs".

Hoe dan ook is de hoge opkomst een opsteker voor de vakbonden. Een te kleine opkomst kan zich volgens Walgrave immers tegen de organisatoren keren, want dan ontstaat de perceptie dat het verzet gebroken is. "Als er vandaag maar 15.000 mensen waren komen opdagen, dan stonden morgen de kranten er vol van en was de imagoschade niet te overzien."

Meest gelezen