"Soedan voert chemische aanvallen uit op burgers in Darfoer"

De Soedanese overheidstroepen hebben sinds januari van dit jaar al minstens dertig chemische aanvallen uitgevoerd op burgers in Darfoer. Dat zegt Amnesty International. De chemische wapens veroorzaken wonden, blaren en ademhalingsproblemen. Er zouden al zeker 200 à 250 mensen aan zijn overleden. Amnesty roept de VN op om dringend de zaak te onderzoeken.
Regeringstroepen in een dorpje in Darfoer

De aanvallen zouden zijn uitgevoerd in de regio Jebel Marra, een van de meest afgelegen regio's van Darfoer. Honderd procent hard maken kan Amnesty haar beweringen niet, maar de organisatie baseert zich voor haar conclusies op satellietbeelden, meer dan tweehonderd diepte-interviews met overlevenden en de analyse door experten van tientallen beelden van onder meer kinderen met letsels.

Uit die getuigenissen blijkt dat 200 à 250 mensen gestorven zijn door blootstelling aan producten uit de chemische wapens. Volgens Amnesty overleefden honderden anderen de aanvallen, maar werden ze ziek. In de uren en dagen nadat ze in contact waren gekomen met de chemicaliën, kregen ze af te rekenen met allerlei symptomen.

Amnesty International legde de bevindingen voor aan twee onafhankelijke experts in chemische wapens. Beiden concludeerden dat het bewijsmateriaal sterk wees op blootstelling aan blaartrekkende middelen zoals zwavel-mosterdgas, lewisiet of stikstof-mosterdgas.

Oorlogsmisdaad

De chemicaliën zouden worden verspreid door vliegtuigbommen en raketten. De aanvallen maken deel uit van een grootscheeps militair offensief dat de Soedanese regeringstroepen in januari 2016 in Jebel Marra lanceerden tegen het SLA/AW (Sudan Liberation Army/Abdul Wahid). De Soedanese regering beschuldigt hen van aanvallen op militaire konvooien en burgers.

"Het gebruik van chemische wapens is een oorlogsmisdaad. Het bewijsmateriaal dat we verzamelden, is geloofwaardig en schetst het beeld van een regime dat in Darfoer directe aanvallen uitvoert tegen burgers zonder enige vrees voor internationale represailles", zegt Amnesty in een mededeling.

De organisatie vraagt de VN dringend onderzoek te voeren naar het gebruik van chemische wapens en als daar voldoende bewijzen van zijn de vermoedelijke verantwoordelijken te vervolgen. Amnesty wil daarnaast dat er voldoende politieke druk wordt uitgeoefend op de Soedanese regering zodat vredehandhavers en humanitaire organisaties toegang krijgen tot burgers in afgelegen gebieden als Jebel Marra.

"Er werd nog nooit een effectieve maatregel genomen om burgers te beschermen, ondanks de aanwezigheid van een gezamenlijke vredesmacht van de Afrikaanse Unie en de VN. Vredesgesprekken en -akkoorden hebben niet geleid tot veiligheid of een adempauze in het geweld. De respons van de internationale gemeenschap tot nu toe was bedroevend. We kunnen deze vreselijke en eindeloze wantoestanden niet blijven negeren", zegt Tirana Hassan, directeur crisisonderzoek van Amnesty International.

Meest gelezen