Begrafenis Shimon Peres "nachtmerrie voor beveiliging"

Israël bereidt zich voor op de begrafenis van oud-president Shimon Peres morgen. Op de ceremonie in Jeruzalem worden heel wat buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders verwacht. De beveiliging is dan ook een ware nachtmerrie voor de Israëlische diensten.

De veiligheidsmaatregelen in Jeruzalem zijn op dit moment al serieus opgeschroefd. Het lichaam van Peres ligt momenteel opgebaard in de Knesset, het Israëlische parlement. De president, de premier en de parlementsvoorzitter hebben bloemen neergelegd bij de kist, en nog tot 20 uur vanavond kunnen ook de gewone mensen afscheid komen nemen van hun oud-president. "Er worden echt honderdduizenden mensen verwacht", weet correspondente Ankie Rechess.

Op de begrafenis van Peres morgen zullen heel wat belangrijke buitenlandse politici present tekenen, onder wie ook onze premier Charles Michel (MR). "Vannacht wordt er zelfs een luchtbrug gemaakt met Amerika. De Amerikanen komen met zes vliegtuigen aan", aldus Rechess. "Er worden zoveel mensen uit het buitenland verwacht dat het alleen al op de luchthaven een enorm complexe operatie zal worden, want zondag begint het Israëlische nieuwjaar en heel wat Israëli's vertrekken zelf naar het buitenland."

De politie, de veiligheidsdiensten en het Israëlische leger zetten zich in elk geval schrap. In Jeruzalem worden 7.000 extra agenten ingezet. Bovendien is het morgen de gebedsdag van de moslims op de Tempelberg, waar strubbelingen worden verwacht. "Dit is de grootste operatie die ooit in Israël is uitgevoerd. Een echte nachtmerrie voor diegenen die de ceremonies vandaag en morgen moeten bewaken", stelt correspondente Ankie Rechess.

Meest gelezen