Dan toch inzage in glyfosaatstudies

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA gaat studies over de gezondheidsrisico's van glyfosaat dan toch delen met enkele Europarlementsleden. Dat deelt EFSA mee na een onderhoud met onder anderen Bart Staes. Het Groen-parlementslid spreekt van een overwinning.
AP2010

Is glyfosaat, een veelgebruikt basisproduct in onkruidverdelgers, kankerverwekkend of niet? De Europese Commissie en andere voorstanders schermen met een EFSA-analyse die stelt dat dat onwaarschijnlijk is. Critici halen een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan die van een 'waarschijnlijk risico' spreekt. EFSA brengt daar tegen in dat de WHO geen toegang had tot eerdere studies die haar eindoordeel hadden kunnen veranderen.

De Europese groenen zijn al langer vragende partij om die studies te kunnen inkijken en haalden nu een "overwinningetje", vindt Bart Staes. Vrij onverwacht kondigde EFSA tijdens een onderhoud aan dat het de ruwe data van de studies zal overmaken. In een persbericht maakte EFSA even later duidelijk dat deze informatie zal volstaan om onafhankelijke wetenschappers de mogelijkheid te geven de evaluatie te beoordelen die EFSA en de EU-lidstaten van glyfosaat hebben uitgevoerd.

Staes is tevreden met de aankondiging van EFSA. "Daar was het ons altijd om te doen: dat onafhankelijke wetenschappers kunnen kijken of dit wel allemaal correct is."

Achter verschillende studies zitten bedrijven die glyfosaat produceren, zoals Monsanto. Zij installeerden in Brussel een 'reading room' om de studies in te kijken, maar Staes deed dat manoeuvre eerder deze week al af als schijntransparantie.
 

Meest gelezen