Fabre slaagt in opzet: werelduurrecord Eddy Merckx niet verbreken

De Antwerpse kunstenaar Jan Fabre is er niet in geslaagd om het werelduurrecord van Eddy Merckx uit 1972 te verbreken. Opdracht geslaagd dus, want zijn "uitdaging" bestond er net in het fameuse record onaangeroerd te laten.
© Fabrice Caterini - Inediz

De kunstenaar moest voor zijn prestatie niet in de remmen gaan. Na een uur rondjes draaien - uiteraard vastgelegd op camera - klokte de man af met een gemiddelde van net geen 23 kilometer per uur. De Kanibaal - die er op de Velodroom van Lyon bij was - haalde destijds een uurgemiddelde van net geen 50.

Fabre blijft dus, zoals aangekondigd, een wielerkundige dwerg. Want dat was net zijn opzet, "een dwerg blijven in het land der reuzen". Extra excuses voor Fabre: hij is bijna 58, Merckx was in 1972 slechts 27. Bovendien reed Merckx zijn record op grote hoogte - in Mexico - terwijl Lyon amper de Lage Landen overstijgt.

De recordpoging gebeurde in aanloop van de retrospectieve "Jan Fabre, Stigmata & Actions & Performances 1976-2016" in Lyon.

Morgen komt Jan Fabre meer vertellen over zijn performance in "Culture club", om 21.10 uur live op Canvas.

© Fabrice Caterini - Inediz

Meest gelezen