Grootschalige btw- en accijnsfraude met tabak en alcohol ontdekt

De afdeling financiële criminaliteit van de Limburgse federale gerechtelijke politie (fgp) heeft tijdens een gecoördineerde actie een grootschalige fraude blootgelegd. Er werd voor miljoenen euro's aan accijnzen ontdoken op tabakswaren en alcoholische dranken. Dat meldt het Limburgse parket. Twee vermoedelijke kopstukken zijn opgepakt.
A2012

De fgp Limburg werkte voor de actie samen met de opsporingsdiensten van douane en accijnzen onder leiding van een onderzoeksrechter in Limburg. Er werden in totaal 19 huiszoekingen gehouden, waarvan twaalf in België, vier in Nederland, twee in Duitsland en één in Spanje.

Het onderzoek richt zich op vermoedelijke feiten van internationaal georganiseerde btw- en accijnsfraude. De wezenlijke bestemming van de goederen verschilde van de opgegeven locatie, waardoor er fraude gepleegd kon worden.

De fraude wordt geschat op vele tientallen miljoenen euro op jaarbasis. Er werden bij de huiszoekingen documenten gevonden die dit bevestigen. Verder vond de politie een aanzienlijke som cash geld en cheques. De speurders konden ook beslag leggen op minstens 15 miljoen sigaretten, onversneden tabak en een aanzienlijke partij alcoholische dranken.

Twee vermoedelijke kopstukken van deze internationale criminele organisatie werden gearresteerd. Het kopstuk van de organisatie is voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden. Ons land vraagt Spanje om de uitlevering van een van hen. Andere medeplichtigen zijn geïdentificeerd en worden opgespoord.

Meest gelezen