Het gebruikelijke steekspel: 65.000 deelnemers volgens bonden, 45.000 volgens politie

Voor de vierde keer in nog geen twee jaar hebben de vakbonden hun aanhang gemobiliseerd om te betogen tegen het beleid van de federale en Vlaamse regering. Ze wilden de besparingen van de centrumrechtse regeringen aanklagen. Volgens de bonden waren er 65.000 manifestanten op de been, de politie houdt het op 45.000.
(archieffoto)

"Deze regering is een regering die rijdt voor de rijken en die pakt bij de armen", zei ACV-voorzitter Marc Leemans nog in mei, naar aanleiding van de vorige nationale betoging.

Bijna twee jaar regering-Michel is voor de vakbonden allerminst een reden om te feesten. Hogere facturen, minder sociale bescherming, langer en harder werken voor minder koopkracht: de klachtenlijst is lang. Tegelijkertijd storen de vakbonden zich aan wat ze "de cadeaus aan de grote vermogens en bedrijven" noemen.

"We laten ons niet pluimen", klonk het twee jaar geleden al bij het ABVV. Volgens de bonden stijgt de armoede, wordt de ongelijkheid in de maatschappij groter en zijn er meer gevallen van stress en burnout. Hun eisen zijn bekend: meer koopkracht voor de mensen, meer jobs, betere pensioenen, eerlijker belastingen en investeren in de sociale zekerheid.

In mei uitten 60.000 mensen hun woede over het regeringsbeleid. Ook vandaag wordt veel volk verwacht in Brussel: gisteren waren al meer dan 30.000 speciale treintickets voor de betoging verkocht.

Meest gelezen