Hinder op openbaar vervoer in aanloop naar betoging

Het openbaar vervoer ondervindt flink wat hinder van de nationale betoging die vanmiddag plaatsvindt in Brussel. In Brussel is het metro-, tram- en busverkeer sterk verstoord. Bij De Lijn is er ook hinder op een aantal stadsnetten. De NMBS meldt dat het treinverkeer wel normaal verloopt.
  • De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB meldt dat alleen metrolijn 1 min of meer functioneert: tussen de stations Stokkel en Weststation, maar met een verhoogde wachttijd van 10 miniuten. Tussen de metrostations Simonis en Rogier worden pendelbussen ingezet. Daarnaast rijden maar 7 van de 50 buslijnen, en bij de trams rijdt zowat de helft. Meer informatie vindt u op de website van de MIVB.
  • Ook bij het Vlaamse stads- en streekvervoer van De Lijn is er heel wat hinder. Dat geldt onder meer voor de stadsnetten in Genk, Hasselt, Gent, Antwerpen, Leuven, Oostende en Brugge. Ook heel wat streeklijnen rijden niet en hier en daar zijn Lijnwinkels gesloten. "Het ziet er niet goed uit", meldt woordvoerster Astrid Hulhoven. Voor een volledig overzicht kan u terecht op de website van De Lijn.
  • Ook de Waalse vervoersmaatschappij TEC meldt hinder. In de regio Luik-Verviers bijvorbeeld rijdt maar 40 procent van de bussen. Meer informatie vindt u op de website van de TEC.
  • Volgens de NMBS rijden de treinen zo goed als normaal. "Alles rijdt normaal en het personeel is aanwezig", zegt woordvoerster Nathalie Pierard. Het station Brussel-Centraal zal tussen 11.30 en 17.00 uur alleen toegankelijk zijn via de Koloniënstraat en de Ravensteingallerij en in Brussel-Zuid zal het tussen 15.00 en 17.00 uur extra druk zijn omdat de betoging daar in de buurt eindigt.

De betoging vertrekt vanmiddag aan het Noordstation. Het parcours loopt via de Kruidtuinlaan, de Pachecolaan, de Berlaimontlaan, de Keizerinlaan, het Albertinaplein, de Keizerslaan, de Cellebroersstraat, de Bogaardenstraat en de Lemonnierlaan naar het Zuidstation. De Brusselse politie verwacht zware verkeershinder in de binnenstad en op de Kleine Ring. Automobilisten krijgen de raad Brussel te mijden.

Meest gelezen