Klimaat in noordpoolgebied verandert razendsnel

Het klimaat in het noordpoolgebied verandert zo snel dat de wetenschappers de veranderingen nauwelijks kunnen volgen. Zo waarschuwt de Wereld Metereologische Organisatie in Genève. De opwarming in het poolgebied gebeurt dubbel zo snel als in andere delen van de wereld.

Directeur David Grimes vergelijkt de Noordpool met de kanarie in de koolmijn: "De veranderingen op de pool zijn een globale indicatie en ze gebeuren sneller dan we hadden voorspeld".

Op dit moment zijn de gevolgen voor het weer moeilijk in te schatten omdat de onderzoekers zich op onbekend terrein bevinden. Wat wel zeker is, is dat het smeltend ijs steeds meer ijsberen van hun territorium verjaagt en dat de onregelmatige winters in de Verenigde Staten en Europa te maken hebben met de hoge temperaturen in het noorden.

Verder verwachten de wetenschappers dat het in de toendra meer gaat dooien. Daardoor komen uit de bevroren veengebieden broeikasgassen vrij als CO2 en methaan.

Secretaris-generaal Petteri Taalas spreekt in dit verband over "de vicieuze cirkels van de klimaatverandering die intensief worden onderzocht. De Noordpool is de drijvende kracht van het klimaat op aarde en verandert met ongeziene snelheid. Dit heeft gevolgen die ver buiten haar grenzen liggen."

De WMO pleit voor meer onderzoek op de Noordpool. Dat zal betere weersvoorspellingen voor de rest van de wereld mogelijk maken.

Meest gelezen