Leterme wordt adviseur bij Volkswagen

Voormalig premier Yves Leterme gaat autoconstructeur Volkswagen adviseren op het vlak van duurzaamheid. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Volkswagen heeft een bijzonder internationale werkgroep aangesteld die zich gaat focussen op duurzaamheid.

De werkgroep bestaat in totaal uit 9 leden en werd vorig jaar opgericht. Volkswagen kwam toen door het dieselgateschandaal in het oog van de storm terecht. In miljoenen wagens bleek sjoemelsoftware geïnstalleerd, die uitstoottesten aanzienlijk vervalste. Nu onderneemt de autoconstructeur nieuwe stappen om zijn imago op te poetsen.

In het orgaan zal met Yves Leterme (55) dus ook een Belg zetelen. De ex-premier is na een passage bij de OESO in Parijs al twee jaar actief in Zweden, als secretaris-generaal van het Internationaal Instituut voor Democratische en Electorale Assistentie.

Naast zijn naam valt ook die van voormalig EU-commissaris voor Klimaat Connie Hedegaard uit Denemarken op. Ook Elhadj As Sy, voorzitter van het internationale Rode Kruis, maakt deel uit van de groep net als Margo T. Oge, een voormalige directeur van de EPA, het Amerikaanse agentschap voor het milieu en volksgezondheid.

De raad brengt rechtstreeks verslag uit bij het management, maar Volkswagen benadrukt dat het orgaan autonoom werkt. Hun taak wordt om adviezen te formuleren over "duurzame mobiliteit, milieubescherming en sociale verantwoordelijkheid", alsook over "integriteit, de toekomst van werk en digitalisering". De werkgroep komt eind oktober voor het eerst samen in Berlijn.

Meest gelezen