Lotus Bakeries plant speculoosfabriek aan Amerikaanse oostkust

Koekjesproducent Lotus Bakeries heeft een locatie gevonden voor de Amerikaanse speculoosfabriek die hij begin dit jaar aankondigde. De fabriek komt hoogstwaarschijnlijk in Mebane, in de oostelijke deelstaat North Carolina. "Dit heeft absoluut geen negatieve gevolgen in België", benadrukt CEO Jan Boone. Voor de speculoosfabriek in Lembeke worden zelfs nog 50 medewerkers gezocht.
Jasper Jacobs

De koekjesproducent kondigde in februari al aan een fabriek te overwegen in de VS, omdat de verkoop van speculoos er enorm stijgt. Nu is er een geschikte locatie gevonden, in North Carolina.

"De gesprekken met de lokale overheden over dit investeringsproject zijn in een vergevorderd stadium", klinkt het. De bouw van de fabriek zou starten in de eerste helft van 2017 en ze zou operationeel zijn in 2019. Op dat moment zal er voor het eerst sinds de oprichting in 1932 Lotus-speculoos gemaakt worden buiten Lembeke.

In de fabriek zullen twee productielijnen zijn, zegt Jan Boone, de CEO van Lotus Bakeries. Er zullen op termijn een zestigtal mensen aan het werk kunnen en er is ook mogelijkheid tot uitbreiding.

Geen gevolgen voor Lembeke

De topman benadrukt dat de Amerikaanse fabriek geen gevolgen heeft voor Lembeke. Daar wordt momenteel een derde fabriek gebouwd, met een nieuwe speculooslijn (en ruimte voor nog drie andere). "We geloven in de groei van speculoos op lange termijn", aldus Boone.

In Lembeke, waar nu ongeveer 350 mensen werken, worden nog ongeveer 50 mensen gezocht, voegt de topman nog toe.

Lotus Bakeries heeft momenteel productievestigingen in België, Nederland, Frankrijk en Zweden. Het bedrijf telt ongeveer 1.350 werknemers en realiseerde in 2015 een omzet van 411,6 miljoen euro.

Meest gelezen