N-VA en Groen hebben vragen bij akkoord met Centre Pompidou

Oppositiepartijen N-VA en Groen vinden het positief dat de Citroënsite aan het kanaal in Brussel een culturele invulling krijgt nu de samenwerking met het Centre Pompidou rond is, maar de partijen hebben ook kritische kanttekeningen. Voor de N-VA zijn er nog heel wat vragen bij de financiering en de plaats van de Vlaamse cultuur, terwijl Groen het gebrek aan participatie laakt. Beide partijen hebben ook bedenkingen bij de rol van de voormalige kabinetchef van minister-president Vervoort in het project.

"Een Centre Pompidou aan het kanaal kan een fantastisch verhaal worden, maar tot op vandaag blijven nog vele vragen onbeantwoord", reageert Brussels N-VA parlementslid Cieltje Van Achter. "Het kostenplaatje, de collectievoorwaarden en de aanstellingsprocedure van de nieuwe directeur blijven bijvoorbeeld totaal onduidelijk". Bovendien hoopt Van Achter dat Parijs beseft dat Brussel een tweetalige stad is en dat de rijke Vlaamse cultuurscène die in Brussel aanwezig is, ook een plaats krijgt in het grote complex.

Van Achter wil minister-president Rudi Vervoort (PS) ondervragen over de juiste afspraken met Centre Pompidou. Bovendien is ze verwonderd over de aanstelling van de ex-kabinetschef Yves Goldstein als "museumdirecteur". "Zou er een selectieprocedure georganiseerd geweest zijn? Of bleek dit weer eens niet nodig?"

"Buurt mee betrekken"

Groen is blij met de culturele invulling en het behoud van het unieke industrieel erfgoed van de voormalige Citroëngarage. De partij roept tegelijk op de buurt meer te betrekken bij dit project. "De Brusselaars zijn helemaal weg van de mogelijkheden van de Citroëngarage. Ze willen meedenken en meedromen. Vervoort heeft daar jammer genoeg weinig oren naar. Terwijl het net een enorme opportuniteit is om van meet af aan het publiek te betrekken bij de herbestemming van dit fantastische gebouw", betreurt Brussels parlementslid Arnaud Verstraete.

Zijn collega Annemie Maes is tevreden dat de Citroëngarage een echte culturele invulling krijgt. "Brussel is al heel wat gerenommeerde kunstinstellingen rijk, dit kan een geweldige meerwaarde zijn voor de culturele uitstraling van onze hoofdstad. Dat ook het CIVA en het Sint-Lucasarchief een plaats krijgen op de site is een positieve zaak." De Groenen zijn echter verbaasd over de rol van voormalige kabinetschef van Vervoort, Yves Goldstein, in dit project.

Meest gelezen