Na zaak-Cosby schaft Californië verjaring seksuele misdrijven af

De gouverneur van de Amerikaanse staat Californië heeft een wet geratificeerd die verjaring van seksuele misdrijven afschaft. De maatregel is een uitloper van de zaak-Bill Cosby.

De wet "Gerechtigheid voor de slachtoffers" kreeg unaniem goedkeuring van beide partijen in beide kamers van het Congres van Californië, zo verheugde zich de Democratische senator Connie Leyva, inspirator van de tekst. "Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie worden slechts twee op de honderd verkrachters veroordeeld en gevangen gezet. De andere 98 procent krijgt nooit een straf voor hun misdrijven", zegt ze.

De nieuwe wet laat toe vervolging in te leiden voor alle vormen van seksueel misdrijf. Tot nu was er een verjaringstermijn van tien jaar behalve bij de aanwezigheid van DNA. Dan gold een wat langere verjaringstermijn.

Tientallen vrouwen betichten de 79-jarige gevallen televisiester Bill Cosby van seksuele aanranding, In veel gevallen werden de vrouwen ook gedrogeerd. Veel feiten gaan terug tot de jaren 60. Wegens de verjaring zijn er zeer weinig vervolgingen ingeleid.

Meest gelezen