Nieuwe auto koning Filip weerstaat granaten en splinterbommen

Koning Filip heeft een nieuwe gepantserde wagen: een Mercedes S-Guard, een model waarop de Amerikaanse president Barack Obama best jaloers mag zijn. De auto moet de vorst in tijden van terreurdreiging beter beschermen tegen bommengooiers en andere figuren met slechte gedachten. De koning heeft het model naar verluidt zelf gekozen.

Obama heeft "The Beast". Koning Filip houdt het bij een iets discretere verschijning: een Mercedes S600, maar in dan wel in de gepantserde S-Guard-uitvoering. Mocht u zelf interesse vertonen, dan moet u alvast van goeden huize zijn. Mercedes verkoopt dit speciale model alleen aan topindustriëlen, staatshoofden en regeringsleiders. Kwestie van zeker te zijn dat het niet in foute handen valt.

Gespierde luxe

De normale S600 is verkrijgbaar vanaf 195.294 euro. Voor het exemplaar van de koning vraagt het merk met de ster tussen de 400.000 en 500.000 euro. Daar krijg je wel iets voor in de plaats. Hoewel de nieuwe wagen er niet direct uitziet als een tank, weerstaat hij volgens de maker moeiteloos kogels van machinegeweren. Hij biedt ook weerstand tegen granaten en splinterbommen.

Alle inzittenden hebben een alarm en in het middenvak zitten knoppen om een blusinstallatie te bedienen. Bij een chemische aanval kan ook verse lucht aangevoerd worden. Minder "serieus" maar eveneens leuk, als de verveling toeslaat, zijn de minibar, het draadloze netwerk aan boord en de televisie.

De aanpassingen hebben wel gevolgen. Met een gewicht van 4,3 ton is de wagen niet bepaald een pluim. Al slalommend door de stad laveren of de vlotte jongen uithangen op bochtige wegen, zit er niet in. Maar de 530 pk sterke V12 weet het gevaarte wel in 6,2 seconden naar 100 kilometer per uur te katapulteren. Ophouden doet de pret pas als de (virtuele) naald iets over de 200 gaat. Het stuur van de gespierde S600 neem je trouwens niet zomaar in handen. Chauffeurs moeten in Duitsland eerst een opleiding volgen.

En Obama dan?

The Beast is een ander paar mouwen. Dubbel zo zwaar en maar half zo snel als de Mercedes van koning Filip. Optrekken doet hij in 15 seconden. Maar de fut is eruit als de teller op 96 kilometer per uur staat. The Beast - gemaakt door Cadillac en Chevrolet - is eigenlijk meer een truck dan een auto. Zijn naam mag dan wel stoerder zijn, als het op rijprestaties aankomt, moet hij wel de duimen leggen voor de gepantserde S600.

 

Meest gelezen