Ook Antwerpen haakt af in Eandis-deal

Antwerpen is niet van plan in de fusie van Eandis te stappen als de stad niet langer zijn huidige lagere distributietarieven kan behouden. Dat heeft schepen Koen Kennis (N-VA) laten weten. Door het afhaken van Antwerpen is de intrede van State Grid in Eandis zeer wankel.

De algemene vergadering van energiedistributeur Eandis moet maandag beslissen over de  verkoop van 14 procent van de aandelen aan het Chinese State Grid. Voorwaarde daarvoor is wel de fusie van de zeven bestaande intercommunales in een eengemaakte structuur. De Vlaamse energiedregulator VREG wil dat Eandis in de toekomst overal dezelfde tarieven aanrekent. En dat is een probleem voor Antwerpen, dat momenteel lagere tarieven hanteert dan elders in Vlaanderen.

"In de aanloop van de gesprekken over de fusie van Eandis is de houding van het Antwerpse stadsbestuur steeds geweest dat deze in geen geval ten koste mocht gaan van de Antwerpenaar", zegt  Kennis. "Bij de principiële goedkeuring van de fusie en de zoektocht naar een private partner in augustus 2015 is dan ook de absolute garantie gevraagd dat de huidige tarieven, die tot de laagste in Vlaanderen behoren, bewaard zouden blijven", stelt Kennis.

"Pas vandaag heeft de VREG zich eindelijk eenduidig uitgesproken over deze zaak. De toezichthouder stelt dat deze tarifering gelijkgeschakeld zal moeten worden, met een prijsstijging voor de Antwerpenaar tot gevolg. De fusie van de zeven Eandis- distributienetbeheerder kan dus niet doorgaan", zegt de schepen.

De gemeenteraad van Antwerpen heeft maandag dan wel de intrede van State Grid in Eandis goedgekeurd, maar dat was in de veronderstelling dat het zijn lagere tarieven zou kunnen behouden. Nu de VREG dat heeft uitgesloten, blaast de stad de fusie van de baan. De intrede van State Grid in Eandis wordt daardoor heel wankel. De vergadering van Eandis kan volgens Kennis wel doorgaan, maar wat daar op de agenda zal staan, moet door Eandis zelf beslist worden.

Meest gelezen